Propozycje dań na kolację podzieliliśmy na trzy kategorie. W pierwszej omawiamy najbardziej popularne, bo najprostsze rozwiązanie, czyli kanapki. Wbrew pozorom kolacja w takiej formie nie musi być nudna, a kolorowe dodatki dostarczą nam wartościowych składników odżywczych. Dalej podpowiadamy, co na kolację zamiast kanapek – sięgamy po proste potrawy, które są przyjemną alternatywą dla chleba z dodatkami. Na koniec podajemy 10 najlepszych przepisów na kolację na ciepło, czyli coś w sam raz dla smakoszy i miłośników wieczornych biesiad.

Co najlepiej jeść na kolację?

Kolacja jako ostatni posiłek w ciągu dnia powinna być pożywna i lekka jednocześnie. Najszybszym rozwiązaniem są kanapki. Żeby jednak były nie tylko sycące, ale także zdrowe, warto kierować się kilkoma prostymi zasadami:

  • do kanapek wybieramy pieczywo pełnoziarniste lub mieszane – jest sycące, ale nie daje uczucia pełności. Żeby zaspokoić apetyt i w nocy nie czuć głodu, wystarczą 2–3 kromki,
  • do tego możemy dobrać nabiał, np. twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, kefir lub maślankę,
  • sprawdzą się także chude wędliny lub ryba – do kanapek doskonale pasuje tuńczyk, pasta z makreli lub plasterki wędzonego łososia,
  • dodatki – wybieramy warzywa lub owoce o niskiej zawartości błonnika, takie jak pomidory, ogórki, cytrusy lub kiełki.

Kolację najlepiej przygotować ok. 2–3 godzin przed snem. Pożywny posiłek zapobiega napadom na lodówkę w nocy, więc jest zalecany dla osób na diecie.

Co na kolację zamiast kanapek?

Szybka kolacja, ale nie w postaci kanapek? To nie musi być wyzwanie. Co więcej, przygotujemy ją z prostych składników, które na pewno mamy w lodówce:

  • sałatka – wystarczy sięgnąć po garść młodego szpinaku, miks sałat, rukolę lub roszponkę. To doskonała baza do lekkich i kolorowych kompozycji na kolację. W zależności od upodobań kulinarnych możemy wybrać prostą sałatkę ze szpinakiem i serem feta lub bardziej egzotyczną sałatkę z figami,
  • pasty i smarowidła – możemy je serwować nie tylko z chlebem, ale także z paluchami grissini, waflami ryżowymi lub warzywami pokrojonymi w słupki. Wybór smaków jest szeroki – od klasycznej pasty jajecznej, poprzez pasty warzywne – z brokuła, papryki lub awokado – po orientalny hummus z suszonymi pomidorami, pietruszką lub dynią,
  • jajka na miękko – propozycja wydaje się banalna, ale idealnie przygotowane jajko na miękko smakuje doskonale. Zatem jeśli mamy ochotę na coś lekkiego, to taki powrót do klasyki na pewno będzie przyjemny,
  • jajecznica – na kolację sprawdzi się lekka jajecznica na parze lub bardziej aromatyczna jajecznica z pomidorami,
  • tortilla z tuńczykiem – to tylko jedna z wielu możliwości podania pysznych pszennych placków. W tortillę możemy zawinąć wszystko – sałatkę z kurczakiem, krewetki w tempurze, świeże, smażone, grillowane warzywa lub falafele.

Co podać na kolację na ciepło?

Pieczywo, wędliny, ser i sałatka – to wygodne i praktyczne rozwiązanie, ale czasem dla odmiany warto przygotować coś innego. Z pomocą przychodzą szybkie dania na ciepło. Doskonale sprawdzają się w chłodniejsze pory roku i uzupełniają braki energetyczne po dniu pełnym atrakcji. Na ciepłą kolację możemy podać wiele różnych potraw. Poniżej 10 najciekawszych przepisów:

  1. Naleśniki – np. z warzywnym farszem lub meksykańskie – z mięsem i fasolą w sosie pomidorowym. Świetnym pomysłem są także zapiekane naleśniki z serem, pieczarkami i szynką.
  2. Papryka faszerowana – największą popularnością cieszy się farsz z ryżu i mielonego mięsa, ale kolorowe papryki możemy nadziać także innymi pysznościami – kaszą i grzybami leśnymi albo szpinakiem i piersią z kurczaka.
  3. Placki jogurtowe – to z kolei propozycja na kolację na słodko. Delikatne i lekkie placuszki idealnie wpasują się w gust młodszych domowników.
  4. Omlet z szynką i serem – sprawdzi się na kolację dla jednej lub dwóch osób. W przypadku większego grona biesiadników, przygotowanie omletów dla wszystkich w tym samym czasie to wyzwanie. Ale przecież nie zawsze szykujemy kolację dla takiej ilości osób. Omlet z szynką, serem i szczypiorkiem to klasyka, która nie zawodzi. Zachęcamy także do testowania innych dodatków. Szpinak, pieczarki, grzyby leśne i szparagi – to tylko kilka z wielu różnych możliwości.
  5. Tarta ze szpinakiem – lub innymi dodatkami, np. z łososiem, cukinią lub dynią. Francuski specjał w wytrawnej wersji to uniwersalny pomysł nie tylko na kolację na ciepło, ale także na lekki obiad lub lunch do pracy.
  6. Ryż z warzywami – to danie, które przygotujemy w niecałe 30 min. Kolorowy talerz wypełniony ryżem, marchewką, papryką i groszkiem możemy wzbogacić o dodatek mięsa lub ryby. Idealnie smakuje z orientalnymi przyprawami – sosem sojowym lub sosem teriyaki, posypany sezamem i świeżą kolendrą.
  7. Szakszuka – pyszne bliskowschodnie danie przygotujemy w piekarniku w 10 min. Warzywa w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, a do tego jajka z płynnym żółtkiem – to rozkosz, który przyjemnie rozgrzewa i syci.
  8. Leczo z mięsem mielonym – świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Leczo z cukinii, papryki i pomidorów możemy przygotować w większej ilości i zawekować w słoikach na zimę.
  9. Pizza z kalafiora – bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy doskonale sprawdza się na lekką i ciepłą kolację. Doskonale smakuje w klasycznej wersji z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią.
  10. Makaron z cukinią i pomidorami – lub innym lekkim sosem – to pomysł na szybką kolację dla całej rodziny. Doskonale smakuje posypany parmezanem i świeżymi ziołami.

Wybór propozycji na kolację jest bardzo szeroki, a wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i ilości osób, z którymi będziemy spożywać posiłek. W przypadku uroczystych kolacji warto zadbać o różnorodność, żeby każdy mógł sięgnąć po to, na co akurat ma ochotę. Wspólny posiłek wieczorem może być także okazją do degustowania potraw, których jeszcze nie próbowaliśmy. Świetnym pomysłem na kolację są posiłki tematyczne, np. w stylu hiszpańskim, orientalnym lub podhalańskim.