Tort śmietanowy z owocami

delikatny, nie za słodki...smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym

Dodany przez: Pyza

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 duży biszkopt,
  • ok. 1000 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3-4 op. zagęstnika do śmietany (1 op. na 250-300ml - w/g instrukcji),
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 puszki 400g ananasa konserwowego,
  • 2-3 owoce kiwi,
  • 10 dkg wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Biszkopt upiekłam sama w tortownicy śr. 32 cm w/g przepisu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/biszkopt_przepis_podstawowy_i_niezawodny dodając do mąki startą skórkę z jednej dużej, sparzonej cytryny. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroiłam na 2 blaty, ale można i na 3 bo rośnie dość wysoki.
  2. Ananasy osączyłam dokładnie z zalewy, większość pokroiłam w małe kawałeczki, część zostawiłam do dekoracji. Śmietanę ubijałam przez kilka minut aż dobrze zgęstniała. Dalej ubijając dosypałam zagęstniki zmieszane z cukrem pudrem i ubiłam całość na sztywno. Do 3/4 śmietany dodałam posiekanego ananasa, wymieszałam. Jeden blat wyłożyłam na paterę/talerz deserowy, nasączyłam go lekko zalewą z ananasów, wyłożyła masę śmietanową z ananasami (jeśli mamy 3 blaty to wykładamy połowę masy), przykryłam drugim blatem, docisnęłam lekko. Śmietaną bez ananasów posmarowałam boki i wierzch tortu. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobiłam małe rozetki dookoła. Boki obsypałam wiórkami a na wierzchu poukładałam kawałki ananasa i plasterki kiwi - kiwi układamy dopiero przed samym podaniem! Dobrze, żeby tort postał w lodówce 4-6 godzin przed podaniem.
deser Tort biszkopt śmietana ananas wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze