Tort makowy

Makowiec zawijany to za mało? Oto bardziej wykwintny pomysł na ciasto z makiem - tort makowy!

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.62 z 34 głosów)

Składniki

  • blaty makowe:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag maku
  • masło i bułka do formy
  • 1/2 słoika dżemu morelowego
  • poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu
  • krem:
  • 30 dag białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Na blaty: żółtka oddzielamy od białek.
  2. Białka z cukrem ubijamy na pianę. Kolejno dodajemy żółtka, skórkę pomarańczową i migdały.
  3. Obie mąki łączymy, dodajemy mak i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
  4. Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  5. Na poncz: zimną, przegotowaną wodę mieszamy z cukrem i rumem.
  6. Na krem: białą czekoladę roztapiamy na parze. Dwie łyżki czekolady rozlewamy na gładkiej powierzchni, gdy zastygnie, nożem zeskrobujemy dość grube wiórki.
  7. Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru i łączymy z resztą rozpuszczonej, schłodzonej czekolady.
  8. Placek makowy przecinamy na 3 blaty i nasączamy je ponczem.
  9. Dolny blat smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu, to samo robimy z dwoma pozostałymi blatami, wierzch i boki smarujemy resztą kremu.
  10. Przed podaniem dekorujemy tort wiórkami białej czekolady.
Boże Narodzenie czekolada Tort makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze