Śliwki w occie

Wspaniały dodatek do mięs.

Dodany przez: ben-ka

Śliwki w occie

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 30 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1,5 kg śliwek
  • 1/2 ltr octu 6 procentowego
  • 1/2 ltr wody
  • 1 łyżka gożdżików
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć,usunąć pestki ale niekoniecznie - jak kto woli.
  2. Z podanych składników przygotować zalewę i ostudzić.
  3. Ostudzoną zalewą zalać śliwki i pozostawić na następny dzień.
  4. Zlać zalewę,podgrzać syrop do letniego i znów zalac nim owoce.
  5. Trzeciego dnia zlać syrop zagrzać do gorącego a czwartego dnia musi byc wrzący.
  6. Wrzątkiem zalewamy owoce w słoikach, po ostygnięciu słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy.
przetwory śliwki cukier ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze