Śledzie w zalewie octowej

W mojej lodówce nigdy nie brakuje słoika ze śledziami. Są idealne jako przekąska.

Dodany przez: Renia_Kawa

Śledzie w zalewie octowej

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
271 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg solonych śledzi matiesów
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • -zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
ryby przekąska kolacja śledzie ocet zalewa octowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze