Gruszki w occie

Zamiast zwykłych surówek ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 32 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg gruszki
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%

Przygotowanie

  1. 1) Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki i odrzucamy gniazda nasienne.
  2. 2) Przegotowujemy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Gdy woda się zagotuje wkładamy przygotowane gruszki i na małym ogniu gotujemy przez godzinę. Zalewa powinna przykrywać w całości owoce.
  3. 3) Kiedy gruszki staną się miękkawe - wyjmujemy je ostrożnie na durszlak. Schładzamy nieco wodę, w której sie gotowały i dolewamy ocet. Zagotowujemy raz jeszcze.
  4. 4) Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy dokładnie i obracamy denkami do góry.Po wystygnięciu gruszki na słodko w occie gotowe.
przetwory mięso obiad deser gruszka cynamon ocet goździk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze