Grzyby w occie

Grzyby w occie

Dodany przez: gzik i pyry

Z grzybów

Czas przygotowania:
Kalorie:
1 kcal
Ocena:

(średnia 3.35 z 77 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • Składniki na zalewę octową:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca (płaska łyżeczka)

Przygotowanie

  1. 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
  2. 2) W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
  3. 3) Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
  4. 4) Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.
  5. Smacznego!
przetwory grzyby warzywa przekąska wegetariańska marynata zalewa octowa podgrzybki grzyby leśne grzyby w occie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze