Shoarma (shawarma) – bliskowschodni kebab

Ocena:

4.46 (185)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Shoarma (także shawarma lub szawarma) to bliskowschodni odpowiednik greckiego gyros i tureckiego kebabu, czyli pieczone kawałki mięsa okrawane z pionowego rożna. Zazwyczaj podaje się je w chlebie typu pita, z sosem na bazie jogurtu. Żeby przyrządzić domową wersję tego dania, wystarczy zamarynować mięso drobiowe w aromatycznych przyprawach i podsmażyć je na patelni. To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sprawdźcie, jak szybko powstaje domowa shoarma z kurczaka.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  600 g

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • czosnek  10 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • papryka ostra  2 g

  • słodka papryka  4 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

  • kolendra  2 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • cynamon  2 g

  • kurkuma  2 g

  • pieprz  2 g

  • sól  4 g

Shoarma (shawarma) – bliskowschodni kebab - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy go ze wszystkimi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.  

  • Krok 2:

    Kurczak: piersi oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przekładamy je do miski i zalewamy marynatą. Całość mieszamy łyżką, żeby przyprawy dobrze pokryły mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin (czas niewliczony do klasyfikacji dania). 

  • Krok 3:

    Shoarma: rozgrzewamy patelnię, najlepiej taką z karbowaną powierzchnią, przeznaczoną do grillowania. Smażymy zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor z obu stron. Zajmie nam to około 10 minut. Podajemy na ciepło, na talerzu lub w chlebku pita.  

Porady

  • Pierś kurczaka możemy zamienić na udka lub wymieszać mięso z obu części drobiu, jeśli obawiamy się, że potrawa będzie za sucha. Polecamy wypróbować także szawarmę z indyka, wołowiny, jagnięciny lub baraniny.
  • Mięso z kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. Pamiętajmy, żeby wyjąć je pół godziny przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ powinno mieć temperaturę pokojową.  
  • Popularnym dodatkiem do marynaty jest jogurt. Dzięki niemu kurczak jest soczysty i delikatny. 
  • Domowa shoarma z kurczaka doskonale komponuje się ze świeżymi lub marynowanymi warzywami, ryżem lub frytkami oraz sosem jogurtowym w stylu tzatziki. Tradycyjny bliskowschodni dodatek stanowi tabbouleh, czyli sałatka na bazie kaszy bulgur. Mięso możemy podać na talerzu, w towarzystwie warzyw, takich jak papryka, pomidor i sałata, lub zawinąć w arabski chlebek pita. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, pieczywo warto jeszcze podpiec na grillu do panini.  
  • Mięso będzie smakowało wybitnie, jeśli wymieszamy je z przyprawą zatar. To niezwykle aromatyczna mieszanka ziół i nasion, często wykorzystywana w kuchni bliskowschodniej. 
  • Turecki odpowiednik proponowanego przez nas dania to döner kebab, w Grecji natomiast przygotowane w ten sposób mięso określa się jako gyros. Piecze się je na pionowym rożnie, ale w domowych warunkach pyszna shoarma drobiowa powstanie na patelni lub elektrycznym grillu. Bliskowschodnie danie wyróżnia dobór dodatków i sosów. Polecamy podać je na przykład z toum (libański sos czosnkowy), hummusem, domową pastą sezamową tahini lub melasą z granatu.  
  • Shawarma z kurczaka będzie smakowała równie dobrze, jeśli przyrządzimy ją w piekarniku. Wystarczy wyłożyć mięso na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blaszkę i upiec je na złoty kolor w temperaturze 200°C. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańska shoarma z seitanu

Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który powstaje z mąki pszennej i wody. W procesie produkcji wypłukiwana jest skrobia i w ten sposób otrzymuje się czyste roślinne białko. Zaletą seitanu jest to, że sam w sobie nie ma smaku. Ładnie przyjmuje aromat przypraw i dodatków, z którymi jest przygotowany.

Shoarmę z seitanu przygotowujemy w taki sam sposób, jak mięso w podstawowym przepisie. Seitan kroimy w cienkie, nieregularne paski. Obtaczamy w oleju i przyprawach, odkładamy do lodówki, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni.

Jak podawać shoarmę?

W kuchni arabskiej shoarma najczęściej podawana jest z pitą, świeżymi warzywami i hummusem. Do tego najczęściej serwowany jest sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do ostrych kawałków mięsa pasują także:

Czym się różni shoarma od gyrosa?

To podobne dania, choć różnią się krajem pochodzenia i przyprawami, a w przypadku tej potrawy odgrywają one kluczową rolę.

  • Shoarma – to potrawa kuchni arabskiej, która przygotowywana jest z mięsa halal, czyli zgodnego z religią islamu. Najczęściej jest to baranina, jagnięcina lub drób. W mieszance przypraw wyczuwalne są nuty korzenne – imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.
  • Gyros – pochodzi z Grecji, w której nie ma obostrzeń religijnych. Jest przygotowywany z różnych rodzajów mięsa – z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny lub drobiu. Pokrojone na nieregularne kawałki mięso obtaczane jest w marynacie z oliwy z oliwek, słodkiej i ostrej papryki, rozmarynu, tymianku i czosnku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne