Klopsy - kotlety mielone

Klopsy mielone to klasyka polskiej kuchni, która goście regularnie w większości domów. Każda pani domu ma swój własny przepis na klopsy, ale my przedstawiamy Wam uniwersalną recepturę, która zawsze się udaje. Jeśli więc chcecie dowiedzieć się jak zrobić klopsy mielone, a także szukacie inspiracji, z czym je podać, to koniecznie zobaczcie nasz przepis. 

kotletykotlety mielonedania mięsneklopsiki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 222 głosów)

Kroki wykonania:

  • mieso-mielone1.Mięso mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i jajkiem, dodajemy imbir, pieprz cayenne, szczyptę kolendry – mieszamy – dodajemy pieprz czarny, sól i namoczoną odciśniętą bułkę mieszamy. Na koniec dodajemy bazylię majeranek i kurkumę.
  • smazenie-kotletow2.Po dokładnym wymieszaniu formujemy w dłoniach płaskie kotlety i obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Gotowe klopsy smażymy z obu stron na złoty kolor.

Porady

Klopsy mielone - z jakiego mięsa?

Przepis na klopsy mielone możemy przygotować z wszystkich rodzajów mięsa. Najczęściej spotykamy klopsy wieprzowe lub wieprzowo-wołowe lub wołowo-cielęce, jednak z powodzeniem możemy do tego przepisu użyć także jagnięciny czy baraniny. Klopsy drobiowe to z kolei dobry pomysł na posiłek dla osób na diecie lub na obiad dla dzieci. Klopsy z indyka lub pulpeciki z kurczaka to coś, co maluchy lubią najbardziej. Nie ma też żadnych przeszkód, aby przygotować klopsy z ryb. Jak zrobić klopsy rybne? Dokładnie tak samo jak te z mięsa. Surową rybę mielimy w maszynce i dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Niezależnie jaką wersję pulpetów wybieramy, ważne aby mięso było świeże i dobrej jakości. Mięso mielone to szybki sposób na pulpety, ale najlepiej kupować mięso w kawałku i samodzielnie mielić je w maszynce. 

Przepis na klopsy - smażenie, gotowanie, pieczenie

Klasyczne klopsy robi się z mielonego mięsa, jajka i bułki. Do tego dodajemy nasze ulubione przyprawy, a także cebulkę, czosnek lub zioła. Gotową masę mięsną formujemy w małe kuleczki lub większe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku. Możemy też ugotować klopsy w bulionie lub dusić w sosie. Ile gotować klopsy? Trudno podać uniwersalny czas jak długo gotować klopsy, jednak zwykle zajmuje to około 20-30 minut. Jeśli natomiast zdecydujemy się piec klopsy w piekarniku, pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze. Jak upiec klopsy w piekarniku? Najczęściej robi się to w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około 20 minut. Z kolei, przy przygotowywaniu smażonych klopsów, czas znacznie się skraca i smażenie zajmuje maksymalnie 10 minut. Należy jednak pamiętać, aby nie robić tego na zbyt dużym ogniu, gdyż wtedy kotlety z wierzchu szybko się zarumienią, a w środku wciąż mogą zostać surowe. 

Klopsy mielone - z czym podać?

Kotlety, klopsy i pulpety smakują doskonale w towarzystwie puree i różnych sosów. Można też podać je z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem, ale to właśnie aksamitne puree najlepiej komponuje się z tymi mięsnymi kuleczkami. Puree nie musi być ziemniaczane, możemy przygotować je również z zielonego groszku, selera, kalafiora czy dyni. Mielone mięso świetnie komponuje się z buraczkami lub gotowaną marchewką. Świetnym dodatkiem do klopsików są również wszelkiego rodzaju surówki, na przykład kiszona kapusta, tarta marchew czy surówka z pora. 

Jaki sos do klopsa?

Klopsy najczęściej podaje się w sosie. Pomysłów na sos do klopsików jest cała masa i możemy testować różne wersje smakowe. Sos do klopsów przygotowuje się zwykle na bazie śmietany lub pomidorów. Można też zrobić klopsy w sosie własnym, wykorzystując smaki pozostałe na patelni po smażeniu mięsa i zagęszczając je zasmażką z mąki. Smakowitym pomysłem na sos jest również dodatek musztardy lub chrzanu. Ciekawym połączeniem są też pulpeciki z żurawiną. Najpopularniejszymi sosami do klopsów są pieczarkowy, pomidorowy i koperkowy. 

Jak zrobić klopsy w sosie koperkowym?

Wystarczy zagotować w garnuszku odrobinę rosołu z dodatkiem śmietany z odrobiną mąki. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Do klopsików w sosie koperkowym świetnie pasują ziemniaki i buraczki. 

Jak zrobić klopsy w sosie pieczarkowym?

Najprostszy przepis na sos pieczarkowy to podsmażenie pieczarek z cebulką i dodanie pod koniec smażenia śmietany z odrobiną mąki. Taki sos gotujemy, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień i czekamy, aż zgęstnieje. Gotowy sos pieczarkowy najlepiej doprawić świeżą natką pietruszki i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Pulpety z sosem pieczarkowym najlepiej podawać w towarzystwie kaszy. 

Jak zrobić klopsy w sosie pomidorowym?

Najprostszy sos pomidorowy zrobimy na bazie koncentratu pomidorowego, jednak prawdziwie aromatyczny i głęboki sos powstanie ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Wystarczy zagotować rozdrobnione pomidory i dodać do nich podsmażoną cebulkę, czosnek i przyprawy. Taki sos gotujemy długo na wolnym ogniu, aż częściowo odparuje i zgęstnieje. Z czym podawać klopsy w sosie pomidorowym? Takie pulpety w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem. 

Inne pomysły na klopsy z mielonego 

Tradycyjne małe klopsiki to tylko jedna z opcji na danie z mięsa mielonego. Przyprawioną masę mięsną z jajkiem można też upiec w dużej formie, jako pieczeń rzymską lub klops z jajkiem. Jak upiec klops z jajkiem? Aby przygotować klops faszerowany jajkami, należy włożyć mięsną masę do wysmarowanej tłuszczem i obtoczonej bułką lub mąką blaszki. Po wypełnieniu blaszki do połowy układamy z niej ugotowane na twardo jajka i przykrywamy drugą częścią mięsnej masy. Taki klops pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika klops musi całkowicie wystygnąć, zanim zaczniemy go kroić w plastry. Innym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego są klopsy w zalewie. Takie klopsy marynuje się w słoikach, dzięki czemu mocno przesiąkają wyjątkowym smakiem. Jak zrobić klopsy w zalewie octowej? Wystarczy usmażyć klopsiki według klasycznego przepisu, a następnie włożyć je do słoików i zalać gorącą marynatą z wody, octu, cukru i soli. Do tego dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Takie klopsiki w słoikach świetnie nadają się na szybką imprezową przystawkę dla niezapowiedzianych gości. 

Pulpety i klopsy wegetariańskie

Pulpety, kotlety i klopsy można tez przygotować w wersji wege, na bazie strączków, warzyw i kasz. Doskonałym pomysłem są pulpeciki z batatów, a także pulpety z bakłażana lub z soczewicy. Takie roślinne pulpeciki z powodzeniem mogą być też wykorzystane jako kotlety do wegeburgerów. 

Klopsy, pulpety czy kotlety? 

Klopsy, pulpety, kotlety- czym się różnią? Nazwy te stosuje się potocznie jako synonimy i wiele osób używa ich zamiennie. Na pytanie czym się różni klops od pulpeta, trudno jest więc jednoznacznie odpowiedzieć. Można powiedzieć, że różnicą jest kształt i wielkość. Pulpeciki to zazwyczaj malutkie kuleczki, podczas gdy klopsy mogą być nieco większe, a nawet można upiec klops w formie dużej pieczeni. Pulpety i klopsy zazwyczaj są okrągłe, podczas gdy kotlety mają formę spłaszczoną i bardziej owalną. Nie jest to jednak regułą, gdyż kotlety, klopsiki i pulpety często bywają przygotowywane w różnych rozmiarach i formach. 

Notka redakcyjna

WZobacz też: pikantne klopsiki i ryż z kalafiora

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy