Curry z kurczaka

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 330 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Curry z kurczaka

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
330 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • szklanka jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pieprz
  • 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 15 pokruszonych ziaren kardamonu
  • 20 goździków
  • 2 cebule
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego korzenia imbiru
  • szklanka bulionu z drobiu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól

Przygotowanie

  1. Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są dania proste i wyszukane, tanie i kosztowne. Dziś spróbujmy przysmaku z Indii.
  2. Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii.
  3. Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.
  4. Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem.
  5. Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.
  6. Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw.
  7. NASZA RADA
  8. Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.
  9. Jak to zrobić
  10. Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.
  11. Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.
  12. Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.
  13. Liście murrai Koeniga uprawiane są na południu Indii; świeże tamtejsi kucharze dodają do curry. Do curry możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.
kurczak obiad sos curry indie odbiad
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze