KRYSZTALEK

Szybkie, smaczne, delikatne ciasto.

Dodany przez: lucyna19

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
36 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 1/2 szklanki maki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 30%lub 36%,
  • 4 galaretki o róznych kolorach,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
  2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180stopni.
  3. MASA:
  4. 3 galaretki rozpuscić wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia.Po zastygnięciu pokroić je w kostkę.
  5. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełniej szklance wody, ostudzić.
  6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i na koniec szybko wymieszać z galaretkami pokrojonymi w kostkę.
  7. Biszkopt przekroić na pół,wyłożyć masę(dość szybko bo będzie tężeć) i przykryć drugą częścią biszkoptu.Odstawić do lodówki albo w chłodne miejsce do stężenia.Posypać cukrem pudrem.
  8. Śmietanę nie należy ubijać zbyt długo, bo nabierze maślanego smaku.
  9. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, bo lepiej będzie go przekroić.
  10. Zamiast 3 galaretek można dać 2 wtedy będzie w cieście więcej śmietany.
deser dla dzieci biszkopt śmietana galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze