Ciasto z delicjami

Rozpływa się w ustach.

Dodany przez: Danusia19671

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cukier waniliowy 1 opak
  • galaretka brzoskwiniowa 1 opak
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik
  • kolorowa posypka 1/2 opak
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • śmietana kremówka 30% 0,5 L
  • delicje 2 opak
  • woda 8 łyżek
  • mąka 20 dkg
  • mąka ziemniaczana 20 dkg
  • jajka 6 szt
  • proszek do pieczenia 1 opak
  • cukier 30 dkg

Przygotowanie

  1. CIASTO
  2. Utrzeć na pianę żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
  3. W końcu wmieszać pianę z białek, włożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w średnio gorącym piekarniku.
  4. Ostudzone ciasto przekroić, na dwie części.
  5. Dżem brzoskwiniowy, podgrzać do zawrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać.
  6. Śmietanę kremówkę ubić, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szkl wody i zastygniętą, wymieszać.
  7. WARSTWY PRZEŁOŻENIA
  8. 1-ciasto
  9. 2-dżem z galaretką
  10. 3-ciasto
  11. 4-lekko pociągnąć kremem śmietankowym
  12. 5-ułożyć delicje
  13. 6-krem śmietankowy
  14. 7-wierzch posypać posypką kolorową
jajka deser mąka śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze