Przepisy kulinarne
Ilość przepisów w serwisie: 32903

Wróć   Forum Mojegotowanie.PL > Moje gotowanie


Mąka - jaka i do czego

Moje gotowanie


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stare 03-02-2010, 14:01
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie Mąka - jaka i do czego

Zebrane z netu ale to chyba nie wszystko:

Podstawowe typy mąk pszennych:

* mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych;
* mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych
przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich;
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów;
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów;
* mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek;
* mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych;
* mąka, typ 650 -mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.


Podstawowe typy mąk żytnich

Typ 580 – jasna
Typ 650 - bułkowa
Typ 720 - jasna
Typ 850 - chlebowa
Typ 1400 - sitkowa
Typ 1850 - starogardzka graham do wypieku pieczywa
Typ 2000 – razowa do wypieku pieczywa


Korzystałem z internetu, między innymi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
http://www.technolog.friko.pl/3.surowce/6.htm
http://www.osesek.pl/kasze-ziarna-pestki-orzechy/maka-rodzaje-i-typy.html
Odpowiedz z cytatem
  #2  
Stare 03-02-2010, 15:46
Pyza Pyza jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 961
Domyślnie Re: Mąka - jaka i do czego

Kazik, dobra robota!
na pewno te informacje przydadzą się wielu osobom, szczególnie tym z mniejszym doświadczeniem kuchennym :-)
Odpowiedz z cytatem
  #3  
Stare 03-02-2010, 16:39
Babciagramolka Babciagramolka jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 1,520
Domyślnie Re: Mąka - jaka i do czego

Gratulacje za wątek - ,żeby tylko nam nie zaginął .
Ja biszkopty tylko z tortowej piekę .Na co dzień poznańska ( albo szczecińska - ten sam typ ).
__________________
Babciagramolka - Bunia
Odpowiedz z cytatem
  #4  
Stare 03-02-2010, 23:27
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie Re: Mąka - jaka i do czego

Muszę nieco uzupełnić, o jeszcze jedną mąkę, a używam ją bardzo często :

* mąka kukurydziana.

Dodaję ją do ciasta naleśnikowego(1/4), tortilli(1/1), ciasta pierogowego(1/5), jako zagęstnika do niektórych sosów. Mąka ta nawet dodana bezpośrednio, sucha(!) do sosu nie łączy się w kluchy(!!), jak też nie daje mącznego posmaku sosom. Przed dodaniem jednak mieszam ją z niewielką ilością wody. Jeśli ktoś chce wypróbować ją do zagęszczania sosów, zup to dodawać należy tylko ok 1/3 ilości mąki tradycyjnej, pszennej.
Również do innych ciast w tym do pyz na parze w stosunku 1/4 ilości mąki pszennej
No i "naczelne" w mojej kuchni: langosze jak i kluski kładzione (2/1) (!!) , szczególnie do gulaszy węgierskich.
Z tym że kluski kładzione robię nieco inaczej>> po zmiksowaniu ciasta z żółtkami (BEZ SOLI!!)pozostawiam je na ok 2 godziny i dodaję ubite na sztywno białka tuż przed gotowaniem, mieszam delikatnie i kluski łyżką kładę na mocno posolony wrzątek z dodatkiem 1 ząbka zmiażdżonego czosnku i odrobiną oleju(nie rzepakowego!!). Wyjmuję łyżką cedzakową porcjami, wkładam do miski i dodaję łyżkę masła, następne porcje tylko mieszam z pierwszą porcją, bez dodawania masła. Takie kluski są nawet przez nas( wiadomo kogo ...wykradane i zjadane bez dodatkow. Można takie kluski wcinać nawet z twarogiem pokruszonym.

Ostatnio edytowane przez Kazik45 ; 22-12-2010 o 19:33
Odpowiedz z cytatem
  #5  
Stare 04-02-2010, 20:44
nina nina jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 221
Domyślnie Re: Mąka - jaka i do czego

No Kaziu - jestem pod wrażeniem tych kluseczek kładzionych!
Musze wypróbować - zrobiles mi smaka!
__________________
nina
Odpowiedz z cytatem
  #6  
Stare 05-02-2010, 09:12
kontakt1982 kontakt1982 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 580
Domyślnie Re: Mąka - jaka i do czego

Szczerze mówiąc nie zwracam uwagi na typy mąk czyli 500,450 itd...
Zazwyczaj używam mąki pszennej,czasem też ziemniaczanej.Sprawa ma się zupełnie inaczej jeśli chodzi o chleb.Wtedy w grę wchodzi mąka żytnia pełnoziarnista,żytnia zwykła,mąka orkiszowa zwykła i pełnoziarnista.
Zaopatruję się na targu u pana,który prowadzi sprzedaż tzw. "swojskich" produktów :-)
__________________
To bardzo boli ale wyrwij się z mentalnej niewoli...
Odpowiedz z cytatem
  #7  
Stare 19-10-2010, 12:04
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie

"Odkurzam"
Odpowiedz z cytatem
  #8  
Stare 20-10-2010, 21:05
lucyna19 lucyna19 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 330
Domyślnie

Fajna sciąga, choć sama uzywam najczęściej mąki typu 450.Dzięki za podpowiedz za ta make kukurydzina do zageszczania sosow, bo kupilam ją niedawno, a nie wiem do czego i ile jej dac.Dzięki
__________________
Żyć-to myśleć!
Odpowiedz z cytatem
  #9  
Stare 22-12-2010, 19:31
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Exclamation

Okres świąt, chyba wart odkurzyć.
Przy okazji, ogroooooooomna prośba.
Kochane Dziewczyny, ogromna prośba, tym razem zamiast zadawania pytania pod jednym z przepisów (czy tylko taki jest jeden?), by znów nie pisano mi idiotyzmów o czepianiu się.

Piszcie w składnikach: mąka "450",... "500" . ale nie piszcie tylko np. szymanowska , poznańska czy jeszcze inaczej. Jeśli już użyć chcecie (bo sprawdzona przez Was) nazwy młyna/producenta/regionalnej to dodajcie też symbol przemiału.
Pamiętajcie też o tym : nie zawsze za granicą można kupić nasze mąki(!) i ważna jest właśnie symbolika przemiału, oczywiście obok nazwy zboża z jakiego jest zrobiona.

Pozdrawiam
Kazik
Odpowiedz z cytatem
  #10  
Stare 19-01-2011, 18:41
gusia1000 gusia1000 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 10,057
Domyślnie

Ja kupując mąkę też nie zwracam uwagi na jej typ-500,450 itd.
Może i robię błąd ?
__________________
gusia1000
Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Uprawnienia umieszczania postów
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Aktywny(e)
EmotikonyAktywny(e)
[IMG] kod jest Aktywny(e)
HTML kod jest wyłączony


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Mąka pszenna Patissier Moje gotowanie 1 24-02-2011 20:58
Jaką gofrownicę kupić? jarzebina Pogaduchy o wszystkim 3 29-07-2010 13:43
Gofrownica-jaką polecacie? lucyna19 Pogaduchy o wszystkim 7 29-07-2010 13:30
SAŁATKA - ALE JAKA cutemarta Komentarze 1 27-05-2010 09:23
mąka orzechowa pyraczek Pogaduchy o wszystkim 4 13-05-2010 13:10



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin