Placuszki twarogowe to nic innego jak syrniki, czyli połączenie twarogu z mąką, cukrem i jajkiem. Obtoczone w mące i smażone na oleju są doskonałą propozycją na pyszne i sycące śniadanie. Ich olbrzymią zaletą jest łatwość wykonania i czas przygotowania, bo całość zajmuje zaledwie kilka minut.
Innym ulubionym smakołykiem na śniadanie są racuchy z jabłkiem. Można je zrobić na bazie drożdży, ale równie dobre powstaną jedynie z połączenia gęstego ciasta naleśnikowego ze startymi jabłkami. Nie trzeba dodawać żadnych spulchniaczy, bo same w sobie są mięciutkie i przepyszne.
A jeśli akurat macie ochotę na oba smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je połączyć w jedno śniadanie. Zobaczcie, jakie to proste. Każdy miłośnik placuszków będzie zachwycony tym smakiem.
Placki twarogowe z jabłkami
Do przygotowania takiego śniadania będziecie potrzebować kilku podstawowych składników. Najważniejsze to dobry twaróg i jabłka. Jeśli chcecie, by placki dobrze się kleiły, ale nie rozpływały w czasie smażenia, wybierzcie twaróg mielony klasyczny w kostce lub klinku, nie ten z wiaderka. Jabłka natomiast powinny być soczyste i lekko kwaśne, by przełamały smak słodkiego twarogu. Do tego jeszcze kilka dodatków i można wziąć się do pracy. Przygotujcie:
- 250 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 jabłko,
- 2-3 łyżki mąki,
- masło klarowane, lub olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia placków.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od rozdrobnienia sera w misce, najlepiej widelcem.
- Następnie wbijcie jajko, wsypcie 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszajcie składniki.
- Jabłko obierzcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w drobną kostkę, albo zetrzyjcie na grubych oczkach. Dorzućcie do masy serowej.
- Ręką wymieszajcie całość, bo równomiernie rozprowadzić jabłko w cieście.
- Z gotowego ciasta formujcie niewielkie kulki, które lekko spłaszczcie na placki.
- Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym tłuszczu o obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Z czym podawać placki twarogowe z jabłkami?
Te placuszki będą doskonale smakować posypane jedynie cukrem pudrem, ale jeśli lubicie dodatki, proponujemy kilka pysznych przepisów: