Co powinno się znaleźć w diecie lekkostrawnej i zdrowej? Oczywiście ryby. Dostarczają do organizmu białko oraz dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca i nie tylko.

Aby maksymalnie skorzystać z ich cennych właściwości, trzeba ryby dobrze przygotować. Smażone zawierają bardzo dużo tłuszczu, a w wędzonych znajdują się składniki potencjalnie rakotwórcze. Ryby więc lepiej jest dusić lub gotować. Zamiast zwykłej, nudnej ryby na parze proponujemy wam przepis na coś znacznie lepszego. 

Potrawka z ryby po portugalsku 

To przepis na portugalskie danie narodowe, czyli potrawkę o nazwie caldeirada. Ma ona postać dania jednogarnkowego, które konsystencją przypomina zupę lub rzadki gulasz. Przyrządza się je z dorsza lub innych, chudych ryb z duża ilością warzyw.

Można też przygotować caldeiradę z kilku gatunków ryb, chudych oraz tłustych. Danie to ma trochę wspólnego z naszym rosołem - w tym sensie, że w każdym domu przyrządza się je na swój sposób. 

Przepis na caldeiradę

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza
  • 1 l bulionu rybnego (może być też z kurczaka)
  • 2 pomidory
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki oraz świeży tymianek do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebulę oraz czosnek w kostkę. Wlejcie olej do garnka, podgrzejcie i wsypcie cebulę. Smażcie, a gdy się zeszkli dodajcie czosnek. 
  2. Po niecałej minucie dodajcie obrane, pokrojone na kawałki pomidory i duście przez kilka minut, aż większość płynu odparuje. 
  3. Następnie do garnka wlejcie bulion, wsypcie pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajcie sól, pieprz i liść laurowy. Podgrzejcie i zagotujcie. Kiedy zupa w garnku zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. 
  4. Po tym czasie dodajcie dorsza pokrojonego na kawałki o szerokości ok. 3 centymetrów. Delikatnie zanurzcie go tak, by był przykryty i duście przez 5 minut. 
  5. Podajcie danie z posiekaną pietruszką, tymiankiem i kromką świeżego pieczywa. Smacznego!