Drożdżówka na mleku skondensowanym to prawdziwe odkrycie, które powinni znać wszyscy fani domowych wypieków. Dodatek popularnego, gęstego słodzidła z puszki sprawia, że wypiek wychodzi o niebo lepiej niż zwykle, choć wcale nie wymaga większego nakładu pracy. Koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto drożdżowe z mlekiem skondensowanym, a już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym smaku i konsystencji.
Dlaczego warto dodać mleko skondensowane do ciasta drożdżowego?
Klasyczne ciasto drożdżowe nie powstanie bez jajek, masła, ciepłego mleka i mąki, jednak do tego podstawowego zestawu warto dorzucić jeszcze mleko skondensowane z puszki. Ten składnik zwykle kojarzy nam się z przepisem na domowy kajmak czy różnego rodzaju kremy do ciast i tortów. Wychodzi z niego też przepyszna biała nutella, jednak okazuje się, że i w drożdżowej masie sprawdza się wprost genialnie. Dzięki niemu drożdżówka wychodzi wyjątkowo mięciutka i puszysta, a przy tym jest przyjemnie wilgotna. Co więcej, ciasto drożdżowe na mleku skondensowanym pięknie zapieka się w piekarniku i zyskuje idealnie rumianą skórkę. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie.
Źródło: Getty/iStock
Przepis na drożdżówkę na mleku skondensowanym
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki drożdży suchych,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 150 ml letniego mleka,
- 60 ml mleka skondensowanego,
- 1 duże jajko,
- 50 g masła,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Suche drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski.
- Następnie dodajemy do mąki 1 jajko, mleko skondensowane i przygotowane wcześniej drożdże. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy masę w dłoniach przez kilka minut. Na koniec dorzucamy miękkie masło i ponownie wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 5-7 minut.
- Tak przygotowane ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy oraz odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem już tylko na 20 minut. W tym samym momencie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni.
- Wyrośniętą drożdżówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia i dopiero potem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Drożdżówka z mlekiem skondensowanym - dodatki
Tak przygotowana drożdżówka na mleku skondensowanym genialnie smakuje solo, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podkręcać ją przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się takie produkty jak:
- świeże i mrożone owoce,
- ulubione orzechy,
- kawałki czekolady,
- krem budyniowy,
- cynamon,
- wiórki kokosowe,
- rodzynki lub suszona żurawina,
- twaróg z cukrem,
- domowa masa makowa.