Co zrobić, by barszcz czerwony nabrał wreszcie smaku? Każda doświadczona gospodyni najpierw sprawdza, czy zupa jest odpowiednio słona. Drugi krok to o właściwe „wyregulowanie” poziomu kwaśności. 

Czym zakwasić zupę?

W tym celu wiele osób sięga odruchowo po ocet. To nic złego, bo wbrew pozorom użycie zwykłego octu, nawet tego spirytusowego, nie wpłynie negatywnie ani na smak zupy, ani na jej właściwości.

Podobnie rzecz ma się z bardziej „nowoczesnym” dodatkiem, czyli sokiem z cytryny. Mało tego – można śmiało powiedzieć, że świat nie zawali się od zakwaszenia barszczu nawet sklepowym kwaskiem cytrynowym.

Nie w tym jednak rzecz. Istnieje bowiem jeden składnik, który sprawia, że zupa buraczkowa nabiera nie tylko odpowiedniej kwaśności, ale i dodatkowo mnóstwo smaku i głębi. To składnik, który działa na barszcz podobnie jak łyżeczka cukru na pomidorówkę. O czym mowa?

Czy można dodać koncentrat pomidorowy do barszczu?

Chodzi tutaj o zwykły koncentrat pomidorowy. Tego typu sztuczka nagminnie stosowana jest w przypadku gotowania klasycznego barszcz ukraińskiego. W przypadku czerwonego barszczu „polskiego” (nie mówimy tutaj o czystym barszczu wigilijnym) użycie pomidorów to jednak rzadkość.

Wystarczy kilka łyżek na cały garnek zupy, by barszcz nabrał w końcu więcej smaku. Jak wspomnieliśmy, dość kwaśne pomidory nadadzą zupie charakteru. Kwas nie będzie jednak dominujący, jak w przypadku octu i soku z cytryny. Koncentrat ma w sobie również odrobinę słodyczy, która na pewno nie zaszkodzi barszczowi

Przepis na barszcz czerwony

  • Kawałek mięsa lub kości na wywar
  • 2 duże buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w kulkach

Przygotowanie:

  1. Z mięsa lub kości ugotujcie wywar, mając na uwadze szumowanie. Pamiętajcie też o dodaniu liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Zetrzyjcie na tarce warzywa, cebulę pokrójcie. Warzywa można wstępnie podsmażyć na odrobinie oleju lub od razu wrzucić do gotującego się bulionu mięsnego.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, pora na doprawienie zupy. Dodajcie w tym celu kilka łyżek koncentratu pomidorowego i doprowadźcie do ponownego zagotowania.
  4. Podawajcie z chlebem lub z ziemniakami.
  5. Smacznego!