Tuńczyk, zwłaszcza ten z puszki, kojarzy się raczej z sałatkami i z pastami do chleba, czasem też z jajkami faszerowanymi. Można go oczywiście kupić w wersji świeżej. Ale to mięso nie jest tak łatwo dostępne, ani też tanie, to raczej rybny rarytas. Trzeba je poddać dłuższej obróbce cieplnej, a i szkoda mielić tak szlachetny produkt.

O wiele prościej jest kupić dwie puszki tuńczyka, połączyć je z kilkoma składnikami i usmażyć po uformowaniu. Nie bez znaczenia pozostaje tu też czas, puszkowe kotlety są o wiele szybsze w przygotowaniu.

Kotlety z tuńczyka z puszki na lekki obiad

Ich zaletą jest również to, że nie obciążają za bardzo żołądka. Są całkiem lekkostrawne, zwłaszcza, jeśli zdecydujemy się na tzw. smażenie beztłuszczowe lub pieczenie. Istotne są tu też dodatki. Sprawdzą się tu te, które tradycyjnie podajemy do ryby. Najlepiej pasują do nich:

  • frytki z ziemniaków, najlepiej domowe, dobrze odnajdą się też te z marchewki, batata, buraka, pietruszki lub z polenty,
  • klasyczne ziemniaki z wody, posypane koperkiem,
  • ziemniaki pieczone w cząstkach, w mundurkach (zawinięte w folię aluminiową będą przypominały te z ogniska) lub na wzór zapiekanki francuskiej (plastry zapieczone w śmietanie),
  • sypki ryż lub z dodatkami, np. smażony z jajkiem,
  • grillowane lub pieczone warzywa,
  • i oczywiście surówki, np. klasyczna z kapusty kiszonej, colesław, zasmażane buraczki.

Przepis na szybkie kotlety tuńczykowe

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach lub w całości (w sosie własnym, oleju lub oliwie)
  • 2 jajka średniej wielkości
  • pół pęczka natki pietruszki (lub kolendry – będą bardziej wyraziste)
  • pół pęczka szczypiorku – można zamienić na koperek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej albo pół na pół z ostrą
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • pół łyżeczki pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  • skórka z cytryny bądź z limonki
  • olej do smażenia

Składniki na sos

  • 100 g śmietany, dość gęstej, 12% lub 18%
  • 4 nieduże ogórki kiszone lub konserwowe
  • pół pęczka koperku – jeśli dodaliście go do masy tuńczykowej, tutaj użyjcie szczypiorku  

Przygotowanie

  1. Odsączcie tuńczyka, przełóżcie do miski, wsypcie przyprawy. Dokładnie wyszorujcie cytrynę i zetrzyjcie skórkę.
  2. Natkę pietruszki (lub kolendrę) i szczypiorek (lub koperek) umyjcie dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Warto osuszyć je ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Potem posiekajcie je. Dodajcie je do ryby i dokładnie wymieszajcie, mięso oczywiście trzeba dokładnie rozdrobnić, chyba, że używacie wersji w kawałkach. Powinna powstać dość zwarta, jednolita masa.
  3. Formujcie z niej niewielkie kotleciki, można je rozpłaszczyć, żeby przypominały grubsze placuszki.
  4. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, jak zacznie lekko skwierczeć, ułóżcie na nim kotleciki z tuńczyka. Smażcie je przez kilka minut, powinny się ładnie zezłocić. Gotowe przełóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć niepotrzebny tłuszcz.
  5. Gdy kotleciki się smażą, zróbcie dip. Tutaj sprawa jest jeszcze łatwiejsza, posiekajcie szczypiorek, ogórki pokrójcie w drobną kostkę (można też zetrzeć je na tarce) i dodajcie śmietanę. Wystarczy wymieszać i podać z kotletami z tuńczyka.