4.45 (145)
Zupa z dni z mlekiem kokosowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Taki gładki i aksamitny krem błyskawicznie rozgrzeje i doda energii w szare, jesienne dni. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest wyjątkowo delikatna i kremowa, a nuta imbiru nadaje jej wyrazistości. To danie idealnie sprawdzi się zarówno jako lunch, jak i lekki obiad czy kolacja na ciepło. Zobaczcie, jak zrobić krem z dyni, który uda się każdemu.
dynia 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
marchewka 1 szt.
mleko kokosowe 400 ml
imbir 3 g
chili 1 szczypta
bulion warzywny 500 ml
przyprawa curry 3 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 15 g
Pieczenie dyni: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy dynię, wydrążamy z pestek i kroimy na kawałki. Układamy cząstki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Warzywa: wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na maśle, a gdy się zeszklą, dorzucamy marchew i podsmażamy wszystko jeszcze przez kilka minut.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym: do posmażonych warzyw wlewamy bulion i gotujemy wszystko przez 10 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
Przyprawianie: dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy zupę imbirem, chilli, curry, pieprzem oraz solą. Wszystko zagotowujemy,a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy zupę do lekkiego wystudzenia. Gdy przestygnie blendujemy ją na gładki krem.
Porady
- Przepis ten można przygotować zarówno na bazie bulionu warzywnego, jak i mięsnego. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zalać dynię samą wodą. Wszystkie składniki zupy będą miały wystarczająco intensywny smak i aromat.
- Gotowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu 2 dni. Jeśli jednak nie zdążymy zjeść jej w tym czasie, możemy ją zamrozić.
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym najlepiej smakuje podana z pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Aby ziarna te smakowały jeszcze lepiej, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Należy jednak uważać, gdyż łatwo mogą się spalić.
- Świetnym dodatkiem do zupy z dyni będą także domowe grzanki. Łatwo zrobimy je na patelni, wykorzystując czerstwy chleb, bagietkę lub bułki.
Przepis na zupę z dyni to jedna z ulubionych receptur w sieci i pojawia się tam ona w przeróżnych odsłonach. Możemy znaleźć ją na słodko, w wydaniu orientalnym lub w wersji pikantnej. W wielu restauracjach popularna jest także tajska zupa krem z mlekiem kokosowym.
Co warto do niej dodać, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak? Zupa z dyni idealnie komponuje się także ze smakiem i aromatem tymianku, oregano i rozmarynu. Ciekawym dodatkiem jest także sos sojowy oraz sos worcestershire, które dodadzą gładkiemu kremowi smaku umami.
Jeśli lubicie słodką nutę w zupach, możecie dodać do garnka dojrzałą gruszkę, sok i skórkę z pomarańczy lub kawałek pieczonego jabłka. Dynia lubi się również z aromatami korzennymi, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej.
Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym doskonale komponuje się także z serami, dlatego świetnym pomysłem będzie dodanie do niej startego parmezanu, grana padano lub cheddara. Jeśli lubicie sery pleśniowe, idealnie sprawdzi się tu camembert, brie lub lazur. Innym wariantem jest zupa z dyni z serkiem topionym lub kremowym serkiem kanapkowym.