Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym.

Dodany przez: Ostra Na Słodko

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 9 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • - filet z kurczaka - ok. 300 g
  • - mleko kokosowe - ok. 200 ml
  • - cebula dymka - 2 szt
  • - czosnek - 2 ząbki
  • - marchew - 150 g
  • - szczypiorek - 1 pęczek
  • - papryka ostra np. piri - piri - 2 szt
  • - kurkuma - 1 szczypta
  • - sól , pieprz - do smaku
  • - sos sojowy - do smaku
  • - olej - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki.
  2. Cebulę i czosnek siekamy.
  3. Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki.
  4. W garnku rozgrzewamy olej.
  5. Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki.
  6. Chwilkę razem smażymy uważając , by czosnek się nie przypalił!
  7. Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody.
  8. Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
  9. Gotujemy razem ok. minut mieszając od czasu do czasu.
  10. Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe.
  11. Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem!
kurczak mięso warzywa obiad zupa tajska orientalna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze