Frytki z selera

Ocena:

4.52 (192)

  • 35 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Frytki z selera to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej wersji tej przekąski znanej na całym świecie. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki są niesamowicie kaloryczne, dlatego my proponujemy dietetyczną wersję selerową. Będą idealne jako dodatek do obiadu albo jako przekąska na imprezę z dodatkiem salsy. Dobrze odnajdują się również w towarzystwie nuggetsów. Zdradzamy niezawodny przepis na pieczone frytki z selera.

Składniki:

  • seler  1 szt.

  • olej  30 ml

  • tymianek  3 g

  • sól morska  3 g

  • pieprz  3 g

Frytki z selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 180°C.

  • Krok 2:

    Seler: szorujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry o grubości około 1 cm, następnie plastry kroimy w paski tak, jak frytki.

  • Krok 3:

    Przygotowanie: frytki z selera przekładamy do miski, wlewamy olej, wsypujemy sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Pieczenie: blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy kawałki frytek z selera. Pieczemy przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

Porady

  • Frytki z selera można obsypać ulubionymi przyprawami. Pieczony seler na ostro przygotujemy, obtaczając go w mielonej, ostrej papryce. W łagodniejszej wersji dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie gotowa mieszanka przypraw do grilla, curry, a także słodka papryka, mielony czosnek i świeże zioła, np, tymianek, rozmaryn, oregano.
  • Frytki z selera można jeść jako samodzielne danie, z dodatkiem sosu i surówki. Mogą być też dodatkiem do dania głównego, świetnie pasują do zarówno do wegetariańskich kotletów, jak i tradycyjnych, mięsnych.
  • To także świetna przekąska na imprezę, która dobrze sprawdza się też na szwedzkim stole. Wystarczy podać do nich dipy w kilku smakach.
  • Frytki z selera dozwolone są również na diecie ketogenicznej, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Frytki z selera – z czym podawać?

Frytki z selera mogą być samodzielną przekąską lub częścią pełnowartościowego posiłku. Na pewno dobrze będą się komponowały z:

A to tylko kilka przykładowych możliwości, dań zarówno wegetariańskich i wegańskich, jak i mięsnych jest naprawdę wiele i bez problemu znajdziemy swoje ulubione zestawienia.

Frytki z selera to także świetny pomysł na imprezową przekąskę! Dla urozmaicenia na tej samej blasze możesz upiec także frytki z:

  • marchewki,
  • buraka,
  • pietruszki,
  • batatów.

Tak upieczone frytki najlepiej podać z:

Frytki można przygotować nie tylko z warzyw - sprawdź nasz przepis na frytki z polenty!

Ile kalorii mają frytki z selera?

To bardzo zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, zatem są także o wiele mniej tuczące. Ile kalorii mają frytki z selera? W 100 gramach frytek z selera znajdziemy zaledwie 111 kcal! W porównaniu ze smażonymi w głębokim tłuszczu frytkami ziemniaczanymi (ponad 300 kcal!) wypadają znacznie lepiej pod względem kaloryczności.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne