Sernik tradycyjny

Ocena:

4.4 (176)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Sernik tradycyjny jest najbardziej klasyczną wersją tego wypieku. Przygotowywany jest bez spodu i słodkich dodatków – za to z dobrej jakości twarogiem i kremową śmietanką. Przepis nie zawiera mąki pszennej, jest więc odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki dużej ilości żółtek, tradycyjny sernik wychodzi puszysty i lekki.

Składniki:

  • twaróg  1 kg

  • masło  200 g

  • żółtko  6 szt.

  • cukier puder  250 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • śmietana 36%  150 ml

  • mąka ziemniaczana  60 g

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: mielimy trzykrotnie twaróg.

  • Krok 2:

    Masa na sernik tradycyjny: masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na jasny krem. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder. Następnie zmniejszamy obroty miksera i łyżka po łyżce dodajemy zmielony twaróg, cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 4:

    Pieczenie: na przygotowaną tortownicę przekładamy masę na sernik i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min, po czym stopniowo studzimy – najpierw w otwartym piekarniku, a dopiero potem na kratce.

  • Krok 5:

    Podawanie: przestudzony sernik ostrożnie przekładamy na duży talerz lub paterę.

Porady

  • Do masy na sernik tradycyjny możemy użyć mielonego twarogu z wiaderka, jednak należy zwrócić uwagę na skład produktu. Guma guar, substancje spulchniające czy słodzące są niezdrowe i całkowicie zbędne.
  • Najlepiej samodzielnie zmielić twaróg w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze.
  • Na sernik najlepszy będzie twaróg tłusty lub śmietankowy. Jego wybór ma decydujący wpływ na smak ciasta.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Tradycyjny sernik możemy upiec również w kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm.
  • Z białek możemy zrobić bezę i położyć ją na wierzch ciasta, jak w przepisie na sernik z bezą lub sernik rosa.
  • Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjny sernik z rodzynkami

Jednym z popularniejszych wariantów tradycyjnego wypieku jest sernik z rodzynkami. Przed dodaniem ich do masy, należy je opłukać, sparzyć wrzątkiem i oprószyć mąką. Jeśli tego nie zrobimy, rodzynki podczas pieczenia spadną na dno sernika.

Na wyróżnienie zasługuje sernik krakowski – z rodzynkami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta na wierzchu. W tym wariancie sernik dodatkowo wieńczy lukier cytrynowy. Częstym dodatkiem jest także kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny.

Sernik tradycyjny z budyniem

Sernik z budyniem to drugi popularny wariant. Do masy twarogowej dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 40 g). Budyń zastępuje mąkę ziemniaczaną.

Jeśli chcemy osiągnąć podobny efekty, wystarczy do podstawowego przepisu dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do sernika z budyniem świetnie pasuje tarta skórka z cytryny.

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

W naszym przepisie na sernik tradycyjny nie ma spodu. Jeśli jednak mamy ochotę na taki wariant wypieku, możemy go w łatwy sposób przygotować. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, schłodzić i zapiec, zanim położymy serową masę.

Sernik na kruchym cieście możemy przygotować na maśle lub oleju, a także z różnymi dodatkami:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne