Sałatka ziemniaczana do grilla

Ocena:

4.44 (197)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka ziemniaczana do grilla pasuje do tradycyjnej kiełbasy lub karkówki, a także do mniej popularnych dań, takich jak pstrąg lub łosoś. Jest to również świetna propozycja dla wegetarian, którzy w sezonie letnim zajadają się warzywnymi szaszłykami. To dobry sposób na uzupełnienie sycącego posiłku na świeżym powietrzu. Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem zachwyci każdego miłośnika barbecue. 

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • kiszone ogórki  120 g

  • rzodkiewka  150 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • szczypiorek  20 g

  • majonez  30 g

  • jogurt naturalny  50 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Sałatka ziemniaczana do grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: szorujemy do czysta za pomocą szczoteczki. Wkładamy je do zimnej, osolonej wody. Gotujemy w mundurkach do miękkości, przez około 20–25 minut (czas zależy od wielkości ziemniaków). Następnie odlewamy je i odparowujemy w garnku. Kiedy przestygną, obieramy i kroimy w sporą kostkę.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: koperek i szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Zostawiamy kilka ładnych listków do dekoracji, a resztę siekamy. Rzodkiewkę pozbawiamy liści i ogonków, a następnie ją myjemy. Ogórki wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Oba składniki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. 

  • Krok 3:

    Sałatka ziemniaczana do grilla: ziemniaki, ogórki i rzodkiewkę umieszczamy w dużej salaterce. Posypujemy je koperkiem i szczypiorkiem. Polewamy dressingiem jogurtowym. Delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie pokryły się ziołami i sosem. Serwujemy w miseczce lub na talerzyku, do dań z grilla. Dekorujemy koperkiem.

Porady

  • Jakich zamienników użyć, żeby powstała sałatka ziemniaczana do grilla dla osób na diecie roślinnej? Wystarczy przyrządzić wegański majonez sojowy lub na wodzie z gotowania ciecierzycy (aquafaba). Kremowy sos można też zamienić na prosty dressing z oliwy, musztardy i soku z cytryny.  
  • Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla powstaje z ziemniaków typu A, ponieważ po ugotowaniu zachowują one swoją konsystencję i nie rozpadają się, a jednocześnie zawierają stosunkowo mało skrobi.  
  • Podany przez nas przepis można nieco zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki surowego czosnku lub musztardy francuskiej, które często wzbogacają potrawy z ziemniaków. 
  • Sałatka ziemniaczana na grilla to doskonały pomysł na wykorzystanie nowalijek. Pamiętajmy, że młode bulwy najlepiej gotować w mundurkach i trzeba je wcześniej dokładnie oczyścić z ziemi. Można to zrobić za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do naczyń. Z ziemniakami doskonale komponują się także młode rzodkiewki. Jeśli udało nam się kupić pęczek z ładnymi, jędrnymi liśćmi, je także możemy wrzucić do sałatki. Mają mnóstwo antyoksydantów i dodadzą daniu zieleni. 
  • Ogórki kiszone nadają sałatce charakterystyczny kwaskowy smak i aromat, ale równie dobrze możemy wykorzystać ogórki konserwowe lub inne warzywa z zalewy, takie jak piklowana cebulka lub marynowane grzyby
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka ziemniaczana do grilla inaczej 

Na polskim stole nie może zabraknąć ziemniaków, tym bardziej jeśli mowa o drewnianej ławie lub plastikowym stoliku turystycznym, który ustawiamy na działce, przygotowując się do imprezy na świeżym powietrzu. Te uniwersalne bulwy świetnie komponują się z daniami mięsnymi i nie inaczej jest w przypadku potraw typu barbecue. Nasza sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem to tylko jedna z propozycji. Sałatka na grilla z ziemniakami występuje także pod innymi postaciami. Oto kilka przykładów:     

  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem – to przepis dla zdeklarowanych mięsożerców. Ta sycąca, treściwa sałatka idzie w parze zarówno z wieprzowiną z grilla, jak i lżejszymi daniami, takimi jak szaszłyki z kurczaka
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami – gości na naszych działkach, podwórkach i tarasach głównie w maju i czerwcu, kiedy panuje sezon na te zielone łodyżki. Świetnie smakuje z dodatkiem jajka.  
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla – przywędrowała od zachodnich sąsiadów i od razu zadomowiła się w naszych sercach. Proponowany tutaj przepis jest bardzo podobny, ale sałatka niemiecka składa się jedynie z ziemniaków, ogórków małosolnych i cebulki.  
  • Sałatka do grilla z ziemniakami i jajkiem – najlepiej z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem. Zachwyci każdego pasjonata grillowania. Można zrobić z niej samodzielne, sycące danie, dodając do niej boczek i kiełbasę.  

Sałatka ziemniaczana do grilla – do czego ją podawać? 

Sałatka z ziemniaków do grilla jest na tyle uniwersalna, że pasuje właściwie do wszystkich potraw. Dobrze sprawdzi się zarówno do ryb (np. pstrąga lub łososia), jak i mięs: karkówki, schabu lub żeberek z grilla, a także kiełbasy (również białej). Nie sposób nie wspomnieć tutaj o daniach wegetariańskich, takich jak bakłażan z grilla lub szaszłyki warzywne

Tego rodzaju sałatka ziemniaczana jest dosyć sycąca, więc równie dobrze może być podawana jako oddzielne danie, nie tylko podczas imprezy na świeżym powietrzu. Można ją wzbogacić o dodatek fety lub małych kulek mozzarelli, a także wkładkę mięsną w postaci grillowanego kurczaka. 

Inne sałatki na grilla 

Trzeba przyznać, że sałatka ziemniaczana z ogórkiem i koperkiem to jeden z lepszych pomysłów na dodatek do potraw z grilla. Wybór tzw. zimnej płyty na spotkanie ze znajomymi na świeżym powietrzu w dużej mierze zależy jednak od dań głównych. Jeśli w naszym menu na grilla znajdują się takie hity polskich imprez jak kiełbasa, boczek i żeberka, może warto pomyśleć o mniej sycącej, lekkiej, zielonej sałatce. Oto kilka propozycji:  

  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – bez wątpienia powinna pojawić się na naszych stołach w maju i na początku czerwca, kiedy panuje sezon na polskie truskawki dojrzewające w słońcu. Dobrze komponuje się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną.  
  • Sałatka ze szparagami – lekka i zielona, ale podkręcona ziołowym sosem na bazie jogurtu i majonezu.  
  • Tradycyjna sałatka grecka – z serem feta i oliwkami kalamata. Przywołuje na myśl słoneczne, beztroskie wakacje. 
  • Sałatka z serem halloumi – doskonale zbalansowana kompozycja smaków z dodatkiem rukoli, pomidorków, ogórka i cebuli, przełamana słonymi oliwkami. Jest niesamowicie lekka, a przy tym bardzo sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne