Ryż z warzywami z sosem

Doskonały i zdrowy sposób na wspaniały obiad bez dużej ilości kalorii.

Dodany przez: lukasz0210

Dania główne

Czas przygotowania:
Kalorie:
110 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • • 2 paczki ryżu
  • • 3 średnie marchewki
  • • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • • 3 średnie cebule
  • • kilka listków pora (ok. 2-3)
  • • natka pietruszki, natka selera
  • • sól, vegeta, pieprz
  • • margaryna (2-3 łyżki)
  • • oliwa z oliwek (opcjonalnie olej)
  • • śmietana 18% do zup
  • Sos:
  • • mięso mielone (pulpety)
  • • mąka
  • • sól, vegeta, pieprz, majeranek
  • • kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wraz z tylko obraną i wrzuconą w całości marchewką i pietruszką. Na patelnie wlać oliwę z oliwek (olej), tak aby przykryło patelnię. Przed końcem gotowania ryżu i warzyw, wyjąć warzywa i pokroić w półksiężyce. Pokrojoną marchew i pietruszkę wyłożyć na patelnie i dusić. Po chwili wrzucić cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Całość dusić i doprawić do smaku. Wyłożyć na patelnię margarynę. Odsączyć ryż. Gdy marchew i reszta warzyw robi się już miękka wsypać na patelnię ryż. Jeśli zbyt gęste dodać oliwy lub margaryny. Smażyć wraz z natką pietruszki, porem i natką selera ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać śmietanę ok. 3-4 łyżki (zależne od upodobań do dań).
  2. Całość mieszać.
  3. Sos. Uformować z mięsa mielonego pulpety, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Gdy pulpety zbrązowieją, wyłożyć je do gotującej się wody z kostką rosołową. Kilka minut gotować. Tłuszcz, który został z pulpetów zmieszać z 2-3 łyżkami mąki, Smażyć chwilkę po czym tłuszcz z mąką wlać do sosu. Gotować i mieszać. Jeśli sos mało gęsty to mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać ponownie do sosu. Na koniec dodać śmietany do zup (4-5 łyżek). Przyprawić do smaku.
  4. Ryż z warzywami można podawać z innym mięsem
mięso warzywa obiad przekąska kolacja sos cebula ryż marchew pulpety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze