Ryż z kurczakiem i warzywami

Ocena:

4.15 (320)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Ryż z kurczakiem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry to pomysł na szybkie, proste danie obiadowe o orientalnym charakterze. To świetna propozycja zero waste, bowiem nie istnieje jeden, uniwersalny przepis i możemy wykorzystać wiele składników, które zalegają nam w lodówce. Przedstawiamy prosty przepis, który przyda się na rodzinną kolację. 

Składniki:

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • ryż  200 g

  • mrożone warzywa  400 g

  • olej  30 g

  • cebula  1 szt.

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • przyprawa curry  1 szczypta

  • woda  350 ml

Ryż z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż z kurczakiem i warzywami - przepis: Ryż należy wypłukać i ugotować w 350 ml  wody doprawioną szczyptą soli. Po około 15 minutach powinien być gotowy. Od czasu do czasu należy go przemieszać.

    Gotowanie ryżu
  • Krok 2:

    Następnie pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie trzeba dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość należy dokładnie wymieszać, po czym dodać zamrożone warzywa na patelnie. Wszystkie składniki należy smażyć ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Wystarczy 15 minut.

    Pierś z kurczaka - krojenie
  • Krok 3:

    Na koniec trzeba dodać ugotowany ryż i przyprawy. Ryż z kurczakiem i warzywami trzeba dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę przysmażyć. Taki ryż z warzywami i kurczakiem najlepiej smakuje na gorąco.

    Przyprawa curry

Porady

  • Nasz przepis na ryż z kurczakiem i warzywami możemy nieco zmodyfikować np. zamieniając ryż na makaron z zupki chińskiej, którego nie trzeba gotować, a jedynie przelać wodą. Można też postawić na makaron ryżowy – to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. 
  • W naszym przepisie rekomendujemy wykorzystać warzywa mrożone (najlepiej gotową mieszankę warzyw np. chińską czy orientalną), ale z powodzeniem możemy też użyć warzyw świeżych (warto jednak pamiętać, by niektóre z nich np. fasolę szparagową, wcześniej musimy obgotować).
  • Ryż z kurczakiem i warzywami najlepiej przygotować w woku – głębokiej patelni, która świetnie sprawdza się do przygotowania dań orientalnych. 
  • Jeśli stronimy od mięsa, to, zamiast kurczaka możemy dodać np. tofu zamarynowanego w sosie i w przyprawach. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ryż z kurczakiem i warzywami w wersji orientalnej 


Ryż z kurczakiem i warzywami możemy przygotować na wiele różnych sposobów – dużą popularnością cieszy się dane to w wersji orientalnej z dodatkiem przyprawy curry i sosu sojowego. Jeśli chcemy wykorzystać warzywa mrożone, to najlepiej wybrać mieszankę orientalną lub chińską. Niekiedy mają one dołączone gotowe przyprawy, które również warto wykorzystać w naszym daniu.  Z kolei jeśli zdecydujemy się na to, by wykorzystać świeże warzywa, to musimy je odpowiednio dobrać. Do kurczaka w wersji orientalnej najlepiej pasuje: marchewka, papryka, groszek zielony, groszek cukrowy, papryka, a także kiełki fasoli mung. Świetnie pasują też kiełki fasoli Mung oraz fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona. Obowiązkowym składnikiem orientalnego ryżu z kurczakiem i warzywami jest sos sojowy, w którym warto zamarynować filety z kurczaka, a także dodać go na samym końcu do ryżu, warzyw i kurczaka i całość delikatnie podsmażyć.  
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne