KURCZAK GONG BAO (gong bao ji ding)

Nazwa pochodzi od wybitnej osobistości dworu cesarskiego Gubernatora Syczuanu Pana Ding Bao Zhen.

Dodany przez: chef7

KURCZAK GONG BAO (gong bao ji ding)

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
445 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.9 z 10 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • - 5 cebulek zielonych (młodych)
  • - 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
  • - 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
  • - ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
  • - ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)
  • Marynata do mięsa:
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
  • - 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
  • - 1 łyżka stołowa wody
  • Składniki Sosu:
  • - 3 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • - 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • - 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
  • - 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • - 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rozp. w wodzie)

Przygotowanie

  1. 1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć -przepalić pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
  2. 2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
  3. 3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
  4. 4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
  5. 5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
  6. 6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
  7. 7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.
kurczak mięso warzywa obiad kolacja sos orzechy chili chiny syczuan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze