Kurczak po wietnamsku

Ocena:

4.17 (289)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kurczak po wietnamsku to znakomite połączenie słodkiego, słonego i ostrego smaku, które powstaje w 15 minut. Gęsty, ciemny sos apetycznie pokrywa soczyste kawałki białego mięsa. Danie warto udekorować świeżo posiekaną cebulą dymką lub szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje podane z ryżem lub makaronem ryżowym. Zobaczcie, jak zrobić wyrazistą potrawę inspirowaną kuchnią azjatycką. Aromatyczny kurczak po wietnamsku z pewnością zaskoczy Wasze podniebienia.

Składniki:

  • filet z kurczaka  200 g

  • sos sojowy  30 ml

  • cukier  30 g

  • cebula  200 g

  • czosnek  3 ząbki

  • papryka ostra  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • przyprawa curry  5 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Kurczak po wietnamsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filet z kurczaka: oczyszczamy i osuszamy, po czym kroimy w dużą kostkę. Nacieramy go przyprawami – słodką i ostrą papryką, curry oraz solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, po czym dodajemy go do kurczaka.  

  • Krok 2:

    Smażenie: rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go i pozwalamy, żeby się lekko zarumienił. Dorzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy go, aż cały pokryje się karmelem. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dolać odrobinę wody, żeby cukier się nie przypalił.

  • Krok 3:

    Duszenie: zmniejszamy ogień i podlewamy zawartość patelni sosem sojowym. Podgrzewamy kurczaka pod przykryciem przez około 5 minut. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy ją do sosu.

  • Krok 4:

    Podanie: kiedy cebula zmięknie, a kawałki mięsa pokryją się ciemnym gęstym sosem, możemy zdjąć danie z ognia. Kurczak po wietnamsku najlepiej smakuje posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem i podany z ryżem na sypko.

Porady

  • Kurczaka nie trzeba myć przed obróbką termiczną. Wystarczy go osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błonek i ewentualnych kostek. Pamiętajmy, żeby użyć osobnej deski do krojenia mięsa.  
  • Kurczak po wietnamsku najlepiej smakuje na świeżo, ale jeśli przyrządziliśmy zbyt dużą porcję mięsa, nadmiar możemy przechować w lodówce przez 3 dni lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka i zamrozić.  
  • Na ostatnim etapie przyrządzania kurczaka można dodać do niego niewielką ilość skrobi ziemniaczanej. Pomoże ona zagęścić sos, jeśli użyliśmy wody do podlania mięsa.  
  • Porcja kurczaka po wietnamsku ma około 200 kalorii. Nie jest to tak naprawdę szczególnie dużo, biorąc pod uwagę to, że jest to danie obiadowe. Istotne jest jednak, z czym go podajemy. Pamiętajmy, że 100 g ugotowanego białego ryżu długoziarnistego dostarcza nam około 120 kcal.   
  • Według wielu osób tajemnica smaku tego dania tkwi w przygotowywanym na patelni karmelu, który smakowicie obkleja pokrojonego na kawałki kurczaka. Taka specyficzna glazura z dodatkiem sosu sojowego smakuje fantastycznie, nadając całemu daniu bardzo wyrazisty charakter. Osoby, które ograniczają udział węglowodanów w diecie, mogą zamienić cukier na ksylitol i podać potrawę z dodatkiem lekkiej surówki.
  • Kurczak po wietnamsku może także powstać z innych części drobiu, na przykład z wytrybowanych udek. Słodki, zawiesisty sos przyda się także do glazurowania skrzydełek.  
  • Jeśli chcemy, żeby nasza potrawa do złudzenia przypominała danie z chińskich restauracji, przyrządźmy ją w woku i podajmy od razu po zdjęciu go z palnika, na podgrzanym żeliwnym naczyniu. Kurczak na gorącym półmisku jeszcze na stole apetycznie skwierczy i roztacza niecodzienny aromat.   
  • Miłośników kurczaka po azjatycku z pewnością zainteresuje także przepis na sos teriyaki. Ma podobny profil smakowy – jest słodki i lekko pikantny dzięki dodatkowi świeżo startego korzenia imbiru, ale do jego zrobienia potrzebne jest jeszcze mirin, czyli japońskie wino ryżowe.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kurczak po wietnamsku – fenomen słodko-pikantnej potrawy 

Dania azjatyckie już od kilkunastu lat cieszą się rosnącą popularnością wśród Polaków. Nie może to jednak nikogo dziwić, ponieważ oferują nam one często zupełnie niezwykłe i nieznane nam do tej pory połączenia smaków, których nie znajdziemy w naszej rodzimej kuchni. Do niedawna taką kulinarną odskocznię od tradycyjnych polskich potraw zapewniały nam wyłącznie restauracje specjalizujące się w daniach azjatyckich. Teraz coraz więcej osób próbuje przygotować przysmaki z Dalekiego Wschodu samodzielnie, a jedną z popularnych propozycji jest kurczak po wietnamsku. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujemy specjalnych składników i sprzętu, żeby go przyrządzić. 

Co jest takiego niezwykłego w tym daniu, że Polacy z chęcią przygotowują je w domu? Kurczak po wietnamsku stanowi fantastyczne połączenie słodyczy z pikantnym smakiem ostrej papryki. A kiedy dodamy do tego jeszcze czosnek i tak uwielbiany przez wielu ciemny sos sojowy, uzyskujemy fantastyczne danie, które smakuje i pachnie po prostu fenomenalnie.  

Z czym podawać kurczaka po wietnamsku? 

Proste i szybkie danie obiadowe, które określamy jako kurczaka po wietnamsku, znajdziemy w wielu restauracjach w stylu azjatyckim. Jest bardzo podobny do potrawy o chińskich korzeniach, zaadaptowanej do kuchni amerykańskiej, znanej pod nazwą kurczak generała Tso. W tym wydaniu delikatne mięso drobiowe obtacza się najpierw w przyprawach oraz skrobi ziemniaczanej i smaży na głębokim tłuszczu, a potem miesza z sosem. Tradycyjnie podaje się ją z ryżem długoziarnistym (basmati lub jaśminowym) i ugotowanymi różyczkami brokuła. Nie może zabraknąć dekoracji w postaci posiekanej cebuli dymki (jej zielonych części) i nasion sezamu. Kurczak po wietnamsku świetnie smakuje także w towarzystwie takich dodatków jak: 

  • surówka z białej kapusty – pasuje nie tylko do tradycyjnego polskiego obiadu, ale także do piersi z kurczaka przyrządzonej w słodko-pikantnym sosie. Jeśli chcemy ją urozmaicić na orientalną modłę, możemy posypać ją chrupiącą, smażoną szalotką i wymieszać z posiekaną kolendrą. 
  • mieszanka warzyw stir fry – do mocno rozgrzanego woka można wrzucić na przykład marchewkę, paprykę, brukselkę i pędy bambusa. Warto podsmażyć je z dodatkiem czosnku, imbiru i pikantnej papryczki.  
  • makaron ryżowy – w postaci tasiemek lub nitek. Sprawdzi się też pszenny makaron chow mein, idealny do dań z woka.
  • kleisty ryż (nazywany też słodkim ryżem) – specjalny gatunek kultywowany głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Ma bardzo niską zawartość amylozy i po przygotowaniu zyskuje charakterystyczną, lepką konsystencję. Mona go kupić w sklepach z produktami kuchni orientalnej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne