Jajka faszerowane wielkanocne niemal zawsze pojawiają się w świątecznym menu. Jajko jest w końcu symbolem nowego życia i odrodzenia, nic więc dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy i przygotowujemy w różnych odsłonach. Czym faszerować jajka? Możemy sięgnąć po tradycyjną recepturę z szynką, rybą, pieczarkami lub chrzanem. Coraz popularniejsze stają się również nowoczesne pomysły, z zaskakującymi połączeniami smaków i egzotycznymi dodatkami, np. owocami morza, awokado oraz suszonymi pomidorami. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na najsmaczniejsze jajka faszerowane.
Klasyczne jajka faszerowane
Jeśli szukamy tradycyjnych pomysłów na jajka faszerowane, wystarczy pamiętać o podstawowych krokach. Jajka kurze (ambitni mogą sięgnąć po przepiórcze) gotujemy na twardo, a żółtko łączymy z musztardą i majonezem (możemy przygotować domowy majonez, a w wersji dietetycznej warto użyć jogurtu greckiego). Tym pysznym musem nadziewamy łódeczki z białka i obficie posypujemy świeżym szczypiorkiem albo koperkiem.
Tę klasyczną recepturę możemy dostosować do swoich upodobań i przygotować jajka faszerowane wielkanocne z niemal każdego, ulubionego składnika. Świetnym pomysłem będą:
- jajka faszerowane z szynką – możemy urozmaicić je np. ogórkiem kiszonym,
- jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem świeżej natki pietruszki,
- jajka faszerowane wielkanocne z sosem z majonezu oraz papryki ostrej i słodkiej,
- jajka w sosie tatarskim, gdzie główną rolę grają ogórki konserwowe i marynowane pieczarki.
Wśród tradycyjnych przepisów często pojawia się przepis babci na jajka faszerowane w skorupkach. Ten pomysł z pewnością zasmakuje każdemu. Nadzienie składa się z całego ugotowanego jajka, połączonego z cebulą i koperkiem. Wszystko to wkładamy do przekrojonych na pół skorupek jajka, obficie posypujemy bułką tartą i smażymy na maśle. Świetnym dodatkiem do nich będzie np. sos chrzanowy.
Jajka faszerowane z rybą
Apetyczną przystawką na Wielkanoc są również jajka z wypełnieniem z ryby. Dobrym pomysłem będą wędzone – wybierane najczęściej, głównie ze względu na delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Szczególnie polecamy jajka faszerowane łososiem wędzonym na zimno, z dodatkiem świeżego koperku i soku z cytryny. Koniecznie z plasterkiem ryby na wierzchu. W roli farszu świetnie się sprawdzi:
- kremowa makrela, doskonała z ogórkami konserwowymi i wykwintnym kawiorem,
- śledź solony, z dodatkiem cebulki lub słodkich, pieczonych buraczków,
- anchois, które warto skomponować z kremowym awokado i parmezanem.
Popularne są też jajka faszerowane tuńczykiem. Doskonale pasują do niego ogórki konserwowe i czerwona cebula, a idealnym uzupełnieniem będzie ostra musztarda Dijon. Potrawa będzie ekspresowa, jeśli wykorzystamy gotową rybę z puszki, warto jednak przygotować ją samodzielnie – nasze danie zyska wtedy na aromacie
Najsmaczniejsze jajka faszerowane
Przygotowanie jajek faszerowanych, które zachwycą gości, nie musi być wcale pracochłonne. Nie trzeba też sięgać od razu po wykwintne i trudno dostępne składniki. Warto jednak poeksperymentować ze sprawdzonymi i lubianymi komponentami, by stworzyć najsmaczniejsze jajka faszerowane. Gorgonzola, żółty ser, krewetki, suszone pomidory, papryka, a nawet pieczony bakłażan – wystarczy dać się ponieść kulinarnej wyobraźni, żeby oczarować smakiem. My szczególnie polecamy:
- jajka faszerowane awokado, koniecznie z dodatkiem soku cytrynowego,
- jajka faszerowane z chrzanem, które urzekają lekko pikantnym nadzieniem,
- niecodziennie podane jajka w łososiu, ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
- dobrym pomysłem będą również jajka faszerowane guacamole ze świeżą natką pietruszki.