Często przeglądając Internet trafiałam na przepiękne niebieskie pisanki w marmurkowy wzór. Ale nawet nie zastanawiałam się jak je zrobić, bo wydawało mi się, że w domowych warunkach to niemożliwe. Do czasu aż trafiłam na przepis, który po przeczytaniu okazał się banalnie prosty. Wystarczyło kupić kapustę czerwoną. Postanowiłam to sprawdzić, czy faktycznie będą takie niebieskie i cudne. Zobaczcie na czym polega farbowanie jajek w czerwonej kapuście.
Farbowanie jajek w czerwonej kapuście
Zanim jednak zabrałam się za testowanie, musiałam znaleźć białe jajka, co wcale nie jest takie łatwe przed Wielkanocą. Dlatego jeśli też chcecie zrobić takie pisanki, zawczasu poszukajcie w sklepie białe jajka i zostawcie na pisanki. Gdy zdobędziecie jajka wystarczy już tylko kupić czerwona kapustę i do działa. Potrzebujecie:
- białe jajka
- czerwona kapusta
- ocet
- olej
Jajka ugotujcie na twardo, ale uważajcie, by nie pękły. Jeśli nadal na jajkach zostanie pieczątka z oznaczeniem, spróbujcie ją usunąć wacikiem i octem. Kapustę poszatkujcie i wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą, ale tylko tyle, by zakryła kapustę (musi być gęsto i ciasno), dodajcie 2 łyżki octu i gotujcie 15-20 minut, aż kapusta puści mocno kolor. Teraz włóżcie jajka do kapusty, by otoczyła je z każdej strony i miejscami mocniej przylegała do skorupki. Dzięki temu wyjdą ciekawsze wzory. Im dłużej jajka będą leżały w kapuście, tym nabiorą mocniejszej barwy. Na to jednak potrzeba czasu. Od kilku, do kilkunastu godzin. Pamiętajcie, by w ogóle ich nie ruszać w tym czasie. Kiedy osiągniecie zamierzony kolor (im krócej, tym jajka będą jaśniejsze) wyjmijcie je delikatnie z kapusty i połóżcie na papierowym ręczniku, by obeschły. Nie pocierajcie papierem, bo zniszczycie wzór. Gdy będą już całkiem suche weźcie je delikatnie w ręce i natrzyjcie wacikiem nasączonym w oleju. Pilnujcie by nie pocierać za mocno. Dzięki temu wzmocnicie kolor, a jajka nabiorą blasku. Wyglądają jak sztuczne.
Inne naturalne barwniki do jajek
- żółty - kurkuma, curry
- różowy – burak
- niebieski – czerwona kapusta
- granatowy - kwiat malwy czarnej, czerwone wino
- zielony – szpinak,
- brązowy – zewnętrzne liście cebuli
- fioletowy – jagody
- złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
- pomarańczowy - sok z marchwi, dynia
Naturalne farbowanie jajek
• jajka (w białych lub beżowych skorupkach - w zależności od koloru, czyt. dalej),
• naturalne barwniki do jajek,
• ocet spożywczy,
• małe garnki,
• naczynia, w których będziemy barwić,
• papierowe ręczniki kuchenne,
• olej spożywczy do nabłyszczania gotowych pisanek.
Jajka przed farbowanie gotujemy na twardo. Jajka nie będą pękać podczas gotowania jeśli przed gotowaniem będą moczone w słonej wodzie.
Dany barwnik (pokrojony w drobne kawałki lub starty na tarce) należy przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1 litr) – woda powinna zakryć barwniki (można zostawić tak na 24 godziny). Następnie zagotować, pogotować 20-30 minut, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki soli, wymieszać i przecedzić. W takim wywarze zanurzyć jajko.
Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w kąpieli, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki – im jaśniejsza skorupka tym lepsza intensywność przyszłego koloru. Zafarbowane jajko, należy wyjąć metalową łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na stojaku do wyschnięcia. Aby jajka miały piękny i błyszczący kolor, po wyschnięciu należy przetrzeć je natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny.