WYŚMIENITE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Przepyszne rogaliki drożdżowe, niemal rozpłwają się w ustach.

Dodany przez: justi2211

WYŚMIENITE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3.9 z 31 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 50 g drożdży(pól kostki)
  • szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
  3. Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
  4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.Zobacz też przepis na: Rogaliki z czekoladą oraz
  5. Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe - Porady
deser dla dzieci marmolada rogaliki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze