Rogaliki drożdżowe bez jajek

Ocena:

4.46 (190)

  • 50 min.
Słodka przekąska dla każdego:)

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
  • 60 dkg mąki
  • 1/2 szklanki mleka ( 125 ml )
  • szczypta soli
  • 25 dkg margaryny
  • cukier wg. gustu
  • marmolada , czekolada lub owoce do nadzienia( wg upodobania)

Rogaliki drożdżowe bez jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składnikow zrobić ciasto ( można wszystko oprócz mąki wymieszać mikserem , a następnie wyrobić rękoma z mąką)
  • Podzielić ciasto na 3 lub 4 cześci, i rozwalkować na kształt koła
  • podzielić za pomocą radełka na równe cześci ,( ja dzielę na 8) na każdy
  • kawałek nakladać nadzienie i zwijać , tworząc rogaliki, można wierzch posmarować białkiem
  • ułożyć na blaszce do pieczenia, robiąc dość duże odstępy, ponieważ rożki
  • podwoją swoją objetość
  • pieczemy najpierw nastawiając piekarnik na 60stopni C ,i podpiekamy 15 minut
  • aby podrosły, następnie podwyższamy temp. do 180st.C i pieczemy około
  • 20 minut , pisze około bo trzeba pilnować , jak rogaliki będą rumiane są gotowe ,
  • po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, zrobić lukier albo polewę
  • życzę smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne