Kruche rogaliki z marmoladą

Kruchutkie, delikatne, z mnóstwem pysznej marmolady w środku... po prostu pyszne! :)

Dodany przez: filonek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • * 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • * 20 dag masła
  • * 2 żółtka
  • * 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • * 1/4 szklanki cukru pudru
  • * szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • * twarda marmolada np. firmy Stovit

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub całą noc.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
  3. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
  4. Z przepisu otrzymamy około 30-40 rogalików (w zależności od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto).
deser dla dzieci kruche marmolada rogaliki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze