Tarta ze śliwkami pod kruszonką

tarty owocowe dla mnie to słodko kwaśne smaki lata

Dodany przez:

Tarta ze śliwkami pod kruszonką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.65 z 152 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 dag mąki pszennej
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 60 dag cukru brązowego
  • 60 dag zimnego masła
  • ½ kg śliwek lub innych owoców sezonowych

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche nauczyła mnie robić moja mama i nigdy ten przepis mnie nie zawiódł.
  2. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaje cukier, margarynę i siekam. Do miseczki wybijam jajko, dodaje śmietanę i proszek do pieczenia mieszam razem i dodaje do wysiekanej mąki, wyrabiam szybko ciasto, gotowe odkładam do lodówki na ok 30 minut.
  3. W tym czasie pozbawiam śliwki pestek i dziele na ćwiartki
  4. Do miski wkładam składniki na kruszonkę i palcami wyrabiam tak aby masło pochłonęło suche składniki
  5. Schłodzone ciasto wykładam na blaszkę na tartę, nakłuwam widelcem i układam owoce. Na wierzch posypuję kruszonką i do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 30-35 minut
przekąska deser tarta placek śliwki kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze