Knedle ze śliwkami

Domowe, pyszne knedle ze śliwkami to specjał, który kojarzy nam się z babciną kuchnią. Jeden ze sprawdzonych pomysłów na jarski obiad, w końcu obiad bez mięsa też może być pyszny. Knedle ze śliwkami można podać z bułką tartą i masłem lub śliwkowym sosem i maślaną posypką. W każdej wersji są bardzo smaczne. Mogą być obiadem, ale i po prostu wspaniałym słodkim deserem.

Knedle

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
580.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.2 z 287 głosów)

Kroki wykonania:

  • knedle-ze-sliwkami11.Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
  • knedle-ze-sliwkami22.Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta.
  • knedle-ze-sliwkami23.Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.

Kalorie: 580.00

Porady

W przepisie na knedle ze śliwkami wykorzystujemy:

  • ziemniaki – najlepiej typu B lub C, ugotowane
  • cynamon – można nie dodawać, jeśli nie lubimy

Do knedli ze śliwkami najlepiej przecisnąć ziemniaki przez praskę. Praska do ziemniaków to proste urządzenie, które przydaje się w kuchni, za każdym razem, gdy chcemy przygotować kluski ziemniaczane. Do jednej części praski wrzucamy ugotowane ziemniaki, które przeciskamy przy pomocy drugiej części i otrzymujemy gładkie ziemniaczane puree. Zaletą używania praski jest to, że ziemniaki są bardzo dokładnie rozgniecione, dużo lepiej niż przy pomocy na przykład tłuczka do ziemniaków. Mamy gwarancję, że żadne twardsze grudki nie znajdą się w naszych knedlach.

Notka redakcyjna

Knedle ze śliwkami – przepis 

Przepis na knedle ze śliwkami jest prosty i szybki do zrobienia. Knedle ze śliwkami będą znacznie smaczniejsze, jeśli ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej. Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste, czyli typu B lub C. Wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to typ sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu pozostają zwarte, kostka lub plaster ziemniaka pozostają w całości, na przykład w sałatkach czy zupach. 

Ziemniaki typu B to ziemniaki ogólnoużytkowe. To właśnie je najczęściej jemy w domu do obiadu w formie puree lub ziemniaków z wody. Ziemniaki tego typu rozpadają się pod naciskiem widelca, ale miąższ i tak pozostaje dość zwarty. Świetnie nadają się na puree, ale będą z nich też dobre kluski, takie jak właśnie knedle czy kopytka. Typ C z kolei to typ mączysty, czyli ziemniaki o największej zawartości skrobi. Miąższ takich ziemniaków po ugotowaniu rozsypuje się, jest puszysty i miękki. Dlatego właśnie te ziemniaki najlepiej nadają się na kluski, zrobimy z nich także przepyszne aksamitne puree. Warto pamiętać, że ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce, a dopiero później ciasto i od razu formować knedle.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Knedle ze śliwkami powstają z ciasta na bazie ziemniaków, które jest dość miękkie i łatwe do formowania. Nawet jeśli będziemy mieć problem z zagnieceniem jednolitego ciasta, powstrzymajmy się przed dodawaniem do niego dodatkowej porcji mąki. Mąka sprawi bowiem, że ciasto na knedle będzie twardsze, a same kluski już po ugotowaniu mniej smaczne. Knedle ze śliwkami najlepiej formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.

Knedle ze śliwkami należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody. Do wody, w której będą się gotować można też dodać cukier waniliowy lub laskę wanilii. Świetnie sprawdzi się też kawałek kory cynamonu czy goździki. Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka. W czasie gotowania knedle ze śliwkami pęcznieją należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia w dużej ilości wody. Aby sprawdzić, czy są już gotowe należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe. Ugotowane knedle ze śliwkami najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.

Knedle ze śliwkami – z czym podawać?

Knedle ze śliwkami można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami, na przykład morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi. Ważne, żeby szybko zagnieść kluski i wkładać je do wrzątku zanim owoce zdążą puścić sok. Sprawdźmy zawsze, czy dobrze zlepiliśmy brzegi ciasta, żeby knedle nie rozpadły się podczas gotowania. 

Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane śmietaną, możemy jednak zastąpić ją także jogurtem naturalnym. Do knedli pasuje też bita śmietana. Najczęściej jednak podaje się je z roztopionym masłem, sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle. Knedle ze śliwkami to klasyk – koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ten specjał!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy