Biszkopt ze śliwkami

Prosty i szybki przepis na pyszne ciasto =) ...

Dodany przez: blackunicorn

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 19 głosów)

Składniki

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 dag owoców (ja dałam oczywiście śliwki, ale tak naprawdę można zamiast nich dać np. jabłka, wiśnie czy agrest. Mogą to być zarówno owoce świeże, mrożone jak i z kompotu-ja robiłam ze świeżych)
  • troszkę cukru do posypania po wierzchu (ja posypałam brązowym cukrem, a podawać można go jeszcze z cukrem pudrem)

Przygotowanie

  1. Jaja należy dobrze ubić z cukrem (tak porządnie, żeby nabierając ten mus łyżeczką, później zlewając go z niej powstał na reszcie masy wzorek...tzn. nie wiem czy dobrze to wyraziłam. W każdym razie jak jest mocno ubity "kogiel-mogiel" to po upieczeniu ciasta, na wierzchniej warstwie powstaje coś w rodzaju cieniutkiej bezy).
  2. Następnie do ubitej masy należy dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i jeszcze troszkę, ale na słabszych obrotach miksera, wymieszać wszystkie składniki.
  3. W międzyczasie jak całą brudną robotę odwala za nas mikser ;P przygotowujemy sobie blachę...tzn. wykładamy ją papierem do pieczenia i już...gotowe :)
  4. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto, a na wierzchu, na całej jego powierzchni, układamy połówki śliwek (one same delikatnie zanurzą się w cieście-nie trzeba ich tam wpychać). Tak przygotowaną całość posypać cukrem i wstawić do piekarniki nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 min.
  5. Życzę miłego pieczenia ... no i oczywiście smacznego :)
deser śliwki biszkopt ciasto owocowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze