Crumble ze śliwkami

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 550 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Crumble ze śliwkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
550 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • CIASTO:
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 15 dag mąki

Przygotowanie

  1. ■ Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Ciasto: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.
  3. ■ Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
  4. Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.
deser śliwki Ciasto ze sliwkami crumble placek ze śliwkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze