Szarlotka"pod pierzynką"

Bardzo szybkie,proste,smaczne i efektowne ciasto z jabłkami.

Dodany przez: dancia

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru+2/3 szkl.do ubitych białek
  • 5 jajek(4 żółtka+1 całe jajko)
  • 1 kostka masła(lub margaryny)
  • 1 łyżeczka śmietany(niekoniecznie)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 budynie jasne(śmietankowy lub waniliowy)
  • 1 1/2 kg.jabłek
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie produkty wysypac na stolnice(przemieszac łyżką),zrobić dołeczek,wbić 4 żółtka i 1 całe jajko.Posiekać masło,dodać łyżeczkę śmietany.Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem na stolnicy.Zlepić ciasto w całość(nie wyrabiać).Podzielić na 2 części,włożyć do lodówki.W tym czasie obrać jabłka,usunąć gniazda nasienne.Jabłka zetrzec na tarku do jarzyn lub pokroić w drobniejsze kawałki.Blachę natłuścić lub wyłożyc pergaminem.Rozłożyć jedną część ciasta na blachę,na nią wysypać pokrojone jabłka,posypać cynamonem.Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę z cukrem.Jak będzie szklista wsypać 2 sypkie budynie(dobrze zmiksować).Wyłożyć masę z białek na jabłka.Drugą cześć ciasta zetrzeć na jabłka na tarku,na grubych oczkach,lub"poskubać"na wierzch.Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Piec ok.1 godz.(najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone).Na koniec posypać cukrem pudrem.
przekąska deser szarlotka ciasto kruche Z jabłkami piana z białek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze