Łatwa Szarlotka

pierwszy mój większy wypiek i wyszedł przepyszny! :)

Dodany przez: patrycjaka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.62 z 60 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • przepis na blachę.
  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna (masło roślinne) - opakowanie 250g +ok. 3 łyżki zwykłego masła
  • czubata szklanka cukru
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2kg jabłek (ligole, szara reneta, dowolnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cynamon

Przygotowanie

  1. z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli klei się do rąk to podsypać mąką. następnie 1/3 ciasta schować do lodówki (może być zamrażalki). blachę wysmarować margaryną(masłem roślinnym) i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 ciasta. jabłka obrać i pokroić w kostkę (nie dużą). wsypać na patelkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cukier wanilinowy oraz cynamon (do smaku), smażyć jeszcze chwilę i następnie odstawić do wystygnięcia. chłodne jabłka wyłożyć równomiernie na blachę z ciastem, ciasto z lodówki delikatnie zetrzeć na grubej tartce i ostrożnie rozłożyć po całej powierzchni blachy(na której są już jabłka i 2/3 ciasta). nagrzać piekarnik do temp. 180 st. i piec przez około godzinę. po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, pozostawić do spokojnego wystygnięcia.
  2. podawać posypane cukrem pudrem. smacznego!

Wskazówki

Wypróbuj też ten przepis na szarlotkę

Komentarz redakcji

W szarlotce jedną z głównych ról pełni masło, które dodaje się do kruchego ciasta - sugerujemy więc, aby zastąpić nim inne tłuszcze. Ciasto nie tylko pięknie pachnie i wybitnie smakuje, ale ma też niezwykłą kruchość. Tradycyjnie, najlepsza do ciasta odmiana jabłka to szara reneta - wspaniale się rozpada, ma słodko-winny smak. Szarlotka będzie wyśmienita!
deser jabłka Szarlotka jabłecznik kruche cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze