Łatwa Szarlotka

pierwszy mój większy wypiek i wyszedł przepyszny! :)

Dodany przez: patrycjaka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.36 z 14 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • przepis na blachę.
  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna (masło roślinne) - opakowanie 250g +ok. 3 łyżki zwykłego masła
  • czubata szklanka cukru
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2kg jabłek (ligole, szara reneta, dowolnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cynamon

Przygotowanie

  1. z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli klei się do rąk to podsypać mąką. następnie 1/3 ciasta schować do lodówki (może być zamrażalki). blachę wysmarować margaryną(masłem roślinnym) i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 ciasta. jabłka obrać i pokroić w kostkę (nie dużą). wsypać na patelkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cukier wanilinowy oraz cynamon (do smaku), smażyć jeszcze chwilę i następnie odstawić do wystygnięcia. chłodne jabłka wyłożyć równomiernie na blachę z ciastem, ciasto z lodówki delikatnie zetrzeć na grubej tartce i ostrożnie rozłożyć po całej powierzchni blachy(na której są już jabłka i 2/3 ciasta). nagrzać piekarnik do temp. 180 st. i piec przez około godzinę. po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, pozostawić do spokojnego wystygnięcia.
  2. podawać posypane cukrem pudrem. smacznego!
deser jabłka szarlotka jabłecznik kruche cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze