Artur Rogalski
3.78 (597)
Sałatka z ogórków do słoików z papryką i marchewką to najlepszy obiadowy dodatek, który możemy przygotować na cały rok. Idealnie sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Takie plasterki ogórków świetnie smakują również na kanapce oraz w burgerze i tortilli. Jak zrobić sałatkę z ogórkiem do słoików? Wystarczy tylko kilka składników, żeby w mgnieniu oka przygotować ten pyszny przepis. Zobaczcie sami!
ogórek 2 kg
czerwona papryka 500 g
cebula 500 g
marchewka 300 g
sól 45 g
woda 1 l
ocet 250 ml
cukier 80 g
liść laurowy 2 szt.
pieprz 3 g
gorczyca 3 g
nasiona kolendry 3 g
Warzywa: dokładnie je myjemy. Ogórki ze skórką kroimy w 5 mm plasterki - można odciąć końcówki. Marchewki obieramy i tniemy w cieńsze plastry, ok. 2 mm. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i rozcinamy ją w paski (ok. 7 mm). Z cebuli zdejmujemy łupinę (jeśli mamy młodą i nieuszkodzoną, to wystarczy ją umyć), dzielimy ją na plastry lub piórka.
Maceracja: wszystkie warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i mieszamy, ugniatając. Odstawiamy na 2 godziny. Od czasu do czasu warto wymieszać, żeby sól się rozpuściła i wniknęła w warzywa.
Słoiki: myjemy je i wyparzamy. Wybieramy tylko te nieuszkodzone.
Sałatka z ogórków do słoików: z warzyw odlewamy wodę. Przekładamy je po równo do słoików (nie odciskamy) z zachowaniem ok. 3 cm od rantu.
Zalewa: do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, gotujemy. Jak cukier rozpuści się całkowicie, dolewamy 10% ocet. Dorzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry i gorczycy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorącą zalewamy słoiki z sałatką z ogórków, tyle, żeby zakryć wszystkie składniki, ale 1 cm poniżej rantu. Odstawiamy na chwilę i w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Zamykamy słoiki.
Pasteryzacja: dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki - nie mogą się stykać - zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o pojemności 360 ml lub 7 o pojemności 600 ml.
- Tak przygotowaną sałatkę z ogórków do słoików można jeść już kolejnego dnia, jednak najlepsza staje się po kilku dniach marynowania. Oczywiście można ją też zawekować i przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Przez cały ten czas ogórki nie stracą smaku ani wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie, będą jeszcze smaczniejsze.
- Sałatka z ogórków powinna być odstawiona do góry dnem na gorąco, żeby słoiki dobrze się zamknęły, chyba, że używamy wersji weck, wtedy nie jest to konieczne.
- Pasteryzację można przeprowadzić też na sucho, w piekarniku w 110 stopniach Celsjusza przez 20 minut lub w zmywarce ustawionej na 70 stopni.
- Wyrazistość sałatki można kontrolować, krojąc ogórki na grubsze bądź cieńsze plasterki. Grubsze plastry będą delikatniejsze po zamarynowaniu, natomiast te cienkie szybciej i mocniej przejdą smakiem zalewy. Jeśli wolicie ogórki bez skórki, możecie też przygotować sałatkę z obranych ogórków.
Sałatka z ogórków do słoików to przepis, który znamy jeszcze z kuchni naszych mam i babć. Plasterki marynowanych ogórków od lat pojawiają się na naszych stołach i zapełniają szafki w spiżarniach oraz piwnicach. To jeden z najpopularniejszych, zaraz po ogórkach kiszonych, zimowych przetworów. To świetna propozycja dla osób, które szukają szybkich smakołyków, gdyż takie ogórki w plastrach znacznie szybciej przechodzą smakami zalewy, niż te niż marynowane w całości.
Przepis podstawowy składa się z plasterków świeżych ogórków gruntowych (obranych lub ze skórką), papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej. Można jednak połączyć w jednym słoiku inne warzywa, komponując pyszne mieszanki.
Kiedy wiemy już jakie składniki włożymy do słoików, czas zabrać się za zalewę. Przepis na marynatę do ogórków składa się z prostych składników: wody, octu, cukru i przypraw. Mieszankę tę można jednak urozmaicić dodatkiem:
Polecamy też sałatkę szwedzką, która bazuje na ogórkach.
Sałatka z ogórków może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami. Przepis można modyfikować według własnych smaków. Do każdego ze słoików można dorzucić:
Sałatka z ogórków w słoiku to skarb w każdej kuchni, gdyż może być szybkim dodatkiem do obiadów przez cały rok. Poza sezonem na nowalijki jest świetnym źródłem witamin i smacznym uzupełnieniem ziemniaków i mięsa.