Anna Galuhn

Mizeria do słoików

Ocena:

4.27 (187)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mizeria do słoików jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych przetworów z ogórków. Do plasterków w zalewie octowej wystarczy dodać śmietanę i mamy gotową sałatkę na obiad. W naszym przepisie postawiliśmy na trzy aromatyczne przyprawy, dzięki którym kompozycja jest idealnie zrównoważona w smaku. Podajemy także listę zamienników, żeby każdy mógł wybrać zestaw, który lubi najbardziej. Pasteryzowaną mizerią z ogórków gruntowych możemy cieszyć się o dowolnej porze roku.

Składniki:

  • ogórek  1.5 kg

  • sól  15 g

  • cukier  10 g

  • ocet  45 ml

  • koper  1 gałązka

  • gorczyca  15 g

  • ziele angielskie  5 g

Mizeria do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki gruntowe: myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

  • Krok 2:

    Zaprawa: pokrojone w plasterki ogórki przekładamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sól, cukier i ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mizeria do słoików jest gotowa.

  • Krok 3:

    Słoiki: myjemy i wyparzamy (razem z nakrętkami). Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 3 słoików o pojemności 450 ml.

  • Krok 4:

    Nakładanie mizerii: do każdego słoika nakładamy kilka różyczek kopru, łyżeczkę ziaren gorczycy (5 g) i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Przyprawy zalewamy mizerią, starając się, żeby w każdym znalazła się taka sama ilość ogórków i zaprawy. Mocno zakręcamy słoiki.

  • Krok 5:

    Pasteryzacja: słoiki układamy na bawełnianej ściereczce, zalewamy wodą do ⅗ wysokości, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 min od momentu wrzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki, ustawiamy denkami do góry i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia.

Porady

  • Ogórki możemy pokroić nożem lub zetrzeć na tarce, żeby uzyskać cieńsze plasterki.
  • Dodatki do mizerii, czyli koper, nasiona gorczycy i ziele angielskie, są opcjonalne.
  • Do ogórków możemy dodać także świeży koperek. Pęczek siekamy drobno i mieszamy z poszatkowanymi warzywami.
  • Pasteryzowane słoiki warto otulić ręcznikiem, żeby spowolnić proces studzenia. Szczegółowe informacje na temat wekowania przetworów na zimę znajdują się w naszym poradniku o pasteryzacji (w osobnym artykule zamieszczone są informacje o alternatywnych metodach wekowania).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mizeria do słoików – propozycje dodatków

Koper, koperek, gorczyca i ziele angielskie – to tylko kilka wybranych propozycji dodatków od mizerii na zimę. Do słoików możemy wrzucić także:

  • czosnek – obrane ząbki dodajemy w całości, pokrojone w plasterki lub starte na tarce,
  • cebulę – jeśli lubi jej smak w mizerii, możemy pokroić ją w drobną kostkę i wymieszać z ogórkami. W słoikach smaki idealnie się przegryzą,
  • liście laurowe – dodają przyjemnego aromatu,
  • ziarna pieprzu – zwiększają wyrazistość i dodają delikatnej pikanterii.

Mizeria ze słoika – pomysł na szybką sałatkę do obiadu

Żeby zrobić klasyczną mizerię z ogórków ze słoika, wystarczy dodać drobno posiekany koperek i śmietanę lub gęsty jogurt, np. grecki. Dla urozmaicenia, można wzbogacić tradycyjny zestaw o kilka pysznych dodatków:

  • sałatę – wystarczy dodać ogórki do miksu sałat ze śmietaną,
  • rzodkiewkę – myjemy ją, odcinamy liście i korzeń, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Do mizerii możemy dodać także marynowane rzodkiewki lub kiszone,
  • papryczkę chili – to atrakcyjny dodatek dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Papryczkę kroimy wzdłuż, wycinamy nasiona, a następnie siekamy ją w cienkie paski.

Mizeria ze słoika w każdym z tych wariantów jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponuje się z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, pieczoną rybą lub delikatnym mięsem – np. kieszonkami z kurczaka.

Jak przechowywać mizerię na zimę?

Ogórki bez pasteryzowania należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni. Z kolei pasteryzowane słoiki z mizerią ustawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.

Chociaż podczas gotowania ogórki tracą kolor, ich smak się nie zmienia. Co więcej, zawekowana mizeria w słoikach jest odpowiednia do spożycia w ciągu 1 roku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne