Stockfood
4.47 (171)
Placki ziemniaczane z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej smażonej wersji. Przygotowywane są w podobny sposób – z tartych ziemniaków z dodatkiem jajka, mąki i przypraw. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Co więcej, pieczone placki ziemniaczane wymagają mniejszych nakładów pracy. Wstawiamy je do piekarnika, obracamy, wyjmujemy i podajemy na obiad lub na kolację.
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
jajka 2 szt.
mąka pszenna 15 g
olej rzepakowy 45 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
koperek 0.5 pęczka
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 200°C, dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy płyn, który powstał.
Dodatki: cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miski z tartymi ziemniakami.
Masa na placki: do przygotowanych warzyw dodajemy jajka, mąkę, olej, sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Całość mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.
Placki ziemniaczane z piekarnika: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto łyżką, formując placki.
Pieczenie: placki wstawiamy do piekarnika na 20 min. Następnie, używając płaskiej łopatki, obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Podawanie: placki ziemniaczane z piekarnika od razu przekładamy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Papier do pieczenia, na którym będziemy kłaść placki, możemy dodatkowo natłuścić niewielką ilością oleju. Dzięki temu łatwiej będzie przewracać placki i wyjdą bardziej rumiane.
- Placki z piekarnika możemy zrobić w formie na muffiny. Do każdego wgłębienia nakładamy po 1 łyżce masy z tartych ziemniaków. Placki z formy na muffiny pieczemy przez 25 min bez obracania.
- Ziemniaki można zetrzeć na drobnych oczkach. Wtedy konsystencja placków będzie bardziej jednorodna i spójna.
- Jeśli chcecie przygotować placki ziemniaczane bez mąki, sięgnijcie po mieszankę bezglutenową.
- W przepisie na wegańskie placki ziemniaczane z piekarnika wystarczy pominąć jajko.
W zależności od tego, czy przygotowujemy je na obiad, czy na kolację, możemy wybrać bardziej sycące lub lżejsze dodatki.
Do ciasta na placki ziemniaczane można dorzucić także inne warzywa korzeniowe – marchewkę, seler, pietruszkę, a także dynię, cukinię, paprykę czy szpinak. Najbardziej popularne połączenia to: