PROSTE PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki mam przeważnie w poniedziałki i piątki. Nie zawsze trzymam się tych reguł, bo to nie stołówka

Dodany przez: gusia1000

PROSTE PLACKI ZIEMNIACZANE

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ziemniaki surowe-1 kg.,
  • mąka pszenna-4 łyżki, ( można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
  • jajka-2,
  • cebula-1
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • olej słonecznikowy lub oliwa -do smażenia.

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
  2. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
  3. Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
  5. Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
  6. Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
  7. Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.
przyprawy warzywa obiad przekąska kolacja wegetariańska jajko cebula mąka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze