Proste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane w prostym przepisie to pomysł na obiad bez mięsa. Można je podać na 2 sposoby. Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko.

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 233 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują). Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków. Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  • ziemniaki-fo.iStock-min2.Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
    Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki. Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników. Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.

Porady

Placki ziemniaczane będą pyszne z sosem! Zrób sos grzybowy ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy