Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych placków. Cukinia dodaje im nieco lekkości i jest bardzo smaczna. Placki ziemniaczane z cukinią mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i pełnoprawnym posiłkiem. Możemy podawać je z sosem, ale i jako dodatek do innych dań. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią!

placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 154 głosów)

Kroki wykonania:

  • placki ziemniaczane-z-cukinia11.Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki, delikatnie posolić i pozostawić na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Połowę ziemniaków zetrzeć drobno, a resztę na grubych oczkach tarki.
  • placki ziemniaczane-z-cukinia22.Cebulę zetrzeć na średnich oczkach. Cukinię odcisnąć jeszcze z nadmiaru płynu i połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Z tej porcji ciasta było ich 19 sztuk. Podać na przykład z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.

Porady

W przepisie na placki ziemniaczane z cukinią wykorzystujemy:

  • ziemniaki – najlepiej odmiany mączystej, z dużą zawartością skrobi
  • cukinię – niedużą, ze skórką
  • koperek – posiekany

Przygotowując placki ziemniaczane z cukinią, warto użyć do ich smażenia odpowiedniej patelni. Co ciekawe, możemy śmiało skorzystać z patelni do smażenia placuszków i pankejków. Dzięki temu nasze placki ziemniaczane z cukinią będą miały jednakowy kształt, nie będą też rozpadać się na patelni. Będzie nam też dużo łatwiej je obracać.
 

Zobacz też: Tian z cukinią - prowansalska warzywna zapiekanka

Notka redakcyjna

Placki ziemniaczane z cukinią – przepis prosty

Powyższy przepis na placki ziemniaczane z cukinią jest dość prosty. Warto jednak pamiętać, że cukinię musimy osączyć na sitku. Gdy ścieramy ziemniaki młode również należy je osączyć na sitku. W przeciwnym razie placki będą zbyt mokre i mogą się rozpadać. Placki ziemniaczane z cukinią będą smaczniejsze, jeśli użyjemy odpowiedniego typu ziemniaków. Najlepiej wybrać taki, w którym jest jak najwięcej skrobi.

Placki ziemniaczane z cukinią można przygotować na kilka sposobów. Możemy zgodnie z przepisem połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych, ale i możemy całość zetrzeć na oczkach grubych lub drobnych. Jeszcze inną metodą jest po prostu zblendowanie razem ziemniaków i cukinii i z powstałej masy smażenie placków. 

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?

Placki ziemniaczane z cukinią warto doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Jakie przyprawy do nich pasują? Na pewno świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, możemy też dodać nieco papryki wędzonej. Dobrze pasują też zioła, takie jak oregano, tymianek czy rozmaryn. Eksperymentujcie i sprawdzajcie, co wam smakuje najbardziej. 
Placki ziemniaczane z cukinią smażymy na złoty kolor na patelni, ale możemy też upiec je w piekarniku. Dzięki temu będą mniej tłuste, ale trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że staną się mniej chrupiące.

Placki ziemniaczane z cukinią najlepiej podać z gęstym sosem. Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy, czosnkowy lub tzatziki. Możemy też podać placki same jako przekąskę lub na przykład z gulaszem. Placki ziemniaczane z cukinią są pyszne!

Zobacz też przepis na placki z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy