Opieńki w pomidorach

Znakomita przystawka do mięs i wędlin oraz jako składnik do pizzy. Można jeść na zimno i na gorąco.

Dodany przez: LBożena

Opieńki w pomidorach

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • opieńki
  • ocet
  • cukier
  • olej
  • cebula
  • papryka mielona
  • sól,pieprz, liść laurowy,goździki
  • koncentrat pomodorowy

Przygotowanie

  1. Durszlak obgotowanych opieniek.
  2. Zalewa:
  3. 1 szkl.wody
  4. 5 łyżek stołowych octu 10%
  5. 5 łyżek stołowych cukru
  6. 2 łyżki stołowe mielonej, słodkiej papryki
  7. 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  8. liść laurowy, pieprz, sól do smaku
  9. 1 goździk
  10. Zagotować zalewę i dodać do grzybów.
  11. 1/2 kg cebuli pokroić w pół talarki i zeszklić w 1 szkl. oleju.
  12. Dodać do grzybów, gotować ok. 15 min. Słoiki pasteryzować ok. 2o min.
przetwory opieńki Przetwory grzybowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze