Opieńki marynowane na słodko

Smaczne grzybki na przekąskę:)

Dodany przez: Anullka

Opieńki marynowane na słodko

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.05 z 19 głosów)

Składniki

  • grzyby opieńki
  • cebula
  • woda 4 szklanki
  • cukier 5 czubatych łyżek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1 łyżka płaska
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • pieprz w ziarnach

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min. Cebulę pokroić w plastry i też chwilę obgotować w lekko osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w słoikach przekładając sparzoną cebulą. Zalać gotującą zalewą, dobrze dokręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. (można pasteryzować 10 min )
  2. Smacznego.
przetwory grzyby zalewa opieńki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze