Grzyby w śmietanie

Potrawa przyrządzana o każdej porze roku z przygotownych wcześniej mrożonych porcji grzybów.

Dodany przez: Pawel200510

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 40 dag już ugotowanych grzybów
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 400 ml śmietany
  • olej na patelnię
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Wlać olej na patelnię, dodać posiekaną drobno w kostkę cebulę i smażyć aż się trochę zarumieni. Dodać drobno pokrojone grzyby (najlepiej podgrzybki), posolić, popieprzyć i smażyć aż się ładnie podpieką (ok. 10min). Jak grzyby będą gotowe, przełożyć do garnka i wlać śmietanę (najlepsza wiejska, ale może też być 12% ze sklepu – można dodać trochę mleka aby była rzadsza). Aby śmietana się nie zważyła, przed wlaniem – dodać szczyptę soli. Zagotować na małym ogniu ok. 2 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Grzybki podawać gorące ze świeżym wiejskim chlebem. Najlepsze są drugiego dnia! Smacznego!!
grzyby obiad przekąska kolacja sos cebula sól śmietana pieprz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze