Artur Rogalski
4.17 (263)
Kanie marynowane są ciekawą alternatywą dla podgrzybków, prawdziwków lub maślaków w occie. Zazwyczaj obgotowuje się je przed włożeniem do słoiczka, ale można je także usmażyć w panierce z bułki tartej. Słodko-kwaśną zalewę warto wzbogacić suszonymi ziołami i przyprawami korzennymi. Marynowane kanie idą w parze ze słonymi przystawkami. Wypróbujcie je w połączeniu z tatarem lub pasztetem.
kanie 10 szt.
ocet 250 ml
sól 15 g
cukier 25 g
woda 500 ml
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 3 szt.
Kanie: przebieramy i dokładnie oczyszczamy. Usuwamy trzonki. Kapelusze obieramy i przekrajamy na mniejsze części. Wrzucamy je na gotującą się, osoloną wodę. Po 10 minutach odcedzamy je i przepłukujemy.
Zalewa: zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Mieszamy, żeby dokładnie rozpuścić sypkie składniki.
Marynowanie: w umytych i wyparzonych słoiczkach umieszczamy liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane grzyby. Przykrywamy je gorącą zalewą, zostawiając 1 cm odstępu od wieczka. Szczelnie zakręcamy kanie marynowane i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Porady
- Z powyższego przepisu otrzymamy około 3 słoiczków o pojemności 330 ml. Kanie w occie można jeść już następnego dnia, ale lepiej odczekać nieco dłużej, żeby nabrały aromatu.
- Najlepiej marynować młode okazy kani, o podwiniętych kapeluszach. Grzyby te zbiera się nietrudno. Rosną często na obrzeżach lasu i polanach, a ponieważ są dosyć wysokie, wystają ponad poszycie i łatwo je dostrzec.
- Trzonki kani są twarde i łykowate, nie mają specjalnego zastosowania w kuchni. Odcinamy je u nasady kapelusza i odrzucamy. Kanie można usmażyć przed marynowaniem. Należy je oczyścić, sparzyć i osuszyć, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Wkłada się je na rozgrzany olej i smaży do zarumienienia, po czym układa w słoikach razem z talarkami cebuli oraz przyprawami i zalewa klasyczną marynatą octową.
- Zalewę możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Do marynowania grzybów leśnych najczęściej używa się przypraw korzennych, takich jak ziele angielskie, goździki lub anyż. Do słoiczków można wrzucić marchewkę, która doda słodyczy przetworom, a także pikantne składniki, takie jak chrzan, chili, imbir lub czosnek.
- Kanie w zalewie octowej bez smażenia to słodko-kwaśna przekąska, która pasuje do częstych bywalców zimnej płyty, takich jak wędlina, pasztet, sałatka jarzynowa lub tatar. Marynowane grzyby mogą też zastąpić surówkę do obiadu. Ponieważ są kwaskowe, idą w parze z treściwymi mięsnymi daniami, takimi jak karkówka, stek, golonka lub kotlety mielone.
- Sowy w occie (bo tak często nazywane są te grzyby) można posiekać i dodać do pasty na kanapkę lub zimnego dipu. Słodko-kwaśne grzybki często goszczą w sosie tatarskim do jajek na twardo, obok ogórków kiszonych lub konserwowych.
- Ciekawym pomysłem na przetwory na zimę są marynowane kanie w zalewie pomidorowej. Grzyby trzeba najpierw usmażyć w panierce lub gęstym cieście naleśnikowym, a następnie przykryć je zalewą octową z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przydadzą się do kolacji ze znajomymi, którzy prawdopodobnie nie widzieli ich jeszcze w tej wersji.
- Żeby upewnić się, że przetwory przetrwają kolejne sezony w spiżarni, warto poddać je pasteryzacji na mokro (w garnku z wodą) lub na sucho (w piekarniku). Jest to niezawodny sposób na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów i zachowanie właściwości grzybów. Nie jest to jednak warunek konieczny. Powinno wystarczyć, że wyparzymy słoiki, zalejemy kanie gorącą marynatą i odstawimy je do wystygnięcia do góry dnem. Jeśli wieczka są wklęsłe, to znaczy, że przetwory są prawidłowo zawekowane.
- Kania marynowana w zalewie octowej to ciekawa przekąska, ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego niezwykłego grzyba. Polecamy usmażenie go na świeżo w panierce z bułki tartej, najlepiej z dodatkiem aromatycznych ziół. Kotlety z kani warto podawać z ziemniakami lub kopytkami na pyszny, wegetariański obiad.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.