Nalewka z aronii

Ocena:

4.07 (338)

  • 60 godz. 50 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Nalewka z aronii to pyszny pomysł na domowy trunek. Taki napitek to nie tylko pyszny smak, ale także mnóstwo dobroczynnych wartości odżywczych. Wspaniale rozgrzewa i jest bogactwem witamin. Gwarantujemy, że jeśli raz spróbujecie tego przysmaku, będziecie powtarzać go już co roku. Jak zrobić nalewkę z aronii, żeby zachwycała głębokim kolorem i wyrazistym aromatem? Zobaczcie sprawdzony przepis krok po kroku. 

Składniki:

  • aronia  1 kg

  • liście wiśni  200 g

  • cukier  1 kg

  • spirytus  1 l

  • cytryna  1 szt.

  • woda  2 l

Nalewka z aronii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Aronia: owoce myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy. Przekładamy je do pojemnika lub torebki przeznaczonej do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika na 12 godzin do 24. Dzięki temu aronia utraci swoją naturalną gorzką nutę.

  • Krok 2:

    Liście: wiśni lub aronii dokładnie myjemy, osuszamy.

  • Krok 3:

    Gotowanie: mrożoną aronię wrzucamy do dużego garnka , dodajemy liście i zalewamy 500 ml wody. Ustawiamy średni ogień, jak wywar zawrze, zmniejszamy ogień i odmierzamy ok. 10-15 min. Garnek odstawiamy na 12 godzin.

  • Krok 4:

    Następnego dnia: odlewamy sok z garnka. Wciskamy do niego sok z całej cytryny. Usuwamy liście z pozostały owoców. Do aronii dodajemy cukier i wlewamy 1,5 litra wody. Gotujemy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 5:

    Nalewka z aronii: słodki syrop przelewamy do miski z wcześniej odlanym sokiem z aronii z dodatkiem cytryny. Jeśli lubimy całkowicie klarowne nalewki, to polecamy dodatkowo przecedzić syrop przez sitko. Warto też odcisnąć owoce, żeby oddały cały sok. Czekamy aż płyn całkowicie ostygnie i przelewamy do słoja. Na koniec wlewamy spirytus rektyfikowany 96% i delikatnie kołyszemy słojem.

  • Krok 6:

    Leżakowanie: gotowa nalewka z aronii powinna być przelana do butelek i przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady

  • Nalewka z aronii i liści wiśni lubi długo leżakować, dlatego najlepiej będzie smakowała dopiero po kilku miesiącach od przygotowania, ale pełnię smaku uzyska po pół roku.
  • Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, jednak jest prosty sposób, żeby nieco złagodzić tę kwaśną nutę. Umyte owoce aronii należy zapakować do woreczka i włożyć do zamrażalnika - tego kroku lepiej nie pomijać. Nalewka z mrożonych będzie znacznie słodsza i łagodniejsza w smaku. 
  • Nalewka z aronii jest nie tylko pysznym napitkiem, ale także fantastycznym dodatkiem do wypieków i deserów na zimno. Można wykorzystać ją do kremów śmietanowych, musów czekoladowych lub jako poncz do nasączenia biszkoptu na tort.
  • Jeśli nie macie aronii, domową nalewkę można zrobić też z innych owoców. Szczególnie dobrze nadają się do tego wiśnie, maliny, śliwki, czereśnie, jeżyny i porzeczki. Oprócz tego, świetnie wyjdzie nalewka z jarzębiny, róży czy pigwy.
  • Co zrobić, jeśli nalewka wyszła nam za słodka? Można dolać do niej więcej alkoholu lub soku z cytryny. Jeśli podejrzewamy, że nalewka będzie dla nas za słodka, warto dodać mniej cukru. Potem po okresie leżakowania można ją w razie potrzeby dosłodzić.
  • Nalewkę z mrożonej aronii można przygotować też bez liści, zwłaszcza gdy robimy ją po sezonie. Jej smak będzie nieco mniej intensywny, ale nadal będzie pyszna.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z aronii - przepis klasyczny i szybki

Nalewka z aronii to jeden z trunków, które najczęściej pojawiają się w naszych barkach i spiżarniach. Można ją jednak przygotować na wiele sposobów, dlatego w każdym domu taki trunek smakuje nieco inaczej. Choć przepis na nalewkę z aronii w teorii składa się tylko z owoców, cukru i alkoholu, to w praktyce doczekał się on już dziesiątek różnych wersji, a każda z nich jest warta przetestowania. Główne dwa warianty to przepis gotowany i przyrządzany na zimno. 

Najpopularniejszym wyborem jest nalewka z aronii na spirytusie, bez gotowania. Przygotowuje się ją zwykle w proporcjach 2:1, czyli 2 części owoców na 1 część cukru. Wszystko zalewamy spirytusem rektyfikowanym. Ile spirytusu na kilogram owoców? W tym wypadku przelicznik jest prosty i wynosi 1:1, czyli 1 litr alkoholu na każdy kilogram aronii. Owoce można zalać rozcieńczonym spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy pierwszy nastaw,  zasypujemy wszystko cukrem i odstawiamy ponownie na 7 dni. Po tym czasie nalewka jest już gotowa. 

Kolejny pomysł to nalewka z aronii gotowana. Ta receptura jest znacznie szybsza, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, chcących szybko spróbować gotowego wyrobu. Owoce zalewamy wodą, gotujemy przez około 20 minut, a następnie studzimy. Zimny sok dolewamy do spirytusu i przelewamy wszystko do butelek. 

Nalewka z aronii - filtrowanie

Żeby otrzymać idealnie klarowną nalewkę, warto jest ją przefiltrować przed rozlaniem do butelek. Można zrobić to na kilka różnych sposobów. Najprostszy to przelanie jej przez ręcznik papierowy lub kilka warstw gazy. Ta metoda zajmuje niewiele czasu, a materiały można wymieniać w razie potrzeby. Nieco bardziej czasochłonnym patentem jest filtrowanie przez szmatkę. Najlepiej, aby była lniana lub płócienna. W tym przypadku nalewka będzie sączyła się nieco dłużej, jednak przy tym też znacznie dokładniej. 

Dodatki do nalewki z aronii

Przepis na nalewkę z aronii można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, które wpłyną na aromat i smak napitku.

  • Świetnie sprawdzą się tu nuty korzenne, czyli cynamon lub goździki. 
  • Doskonale będzie tu taż pasował imbir, zarówno ten świeży, jak i suszony. 
  • Kolejnym fantastycznym dodatkiem może być nuta wanilii, zarówno w formie cukru wanilinowego, jak i płynnego ekstraktu lub ziarenek z suszonej laski.
  • Nalewka z aronii dobrze będzie smakowała też z nutą miodu

Inne przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki to szeroki zbiór, który powiększa się z każdym rokiem. Jakie receptury są szczególnie warte wypróbowania?

  • Początkującym polecamy zacząć swoją przygodę od klasyki, czyli znanej i lubianej przez wszystkich malinówki.
  • Tym, którzy wolą nieco bardziej cierpkie smaki, z pewnością posmakuje z kolei wiśniówka lub cytrynówka.
  • Fani nietypowych napitków będą zachwyceni nalewką jarzębinową oraz ratafią, czyli trunkiem z mieszanki różnych owoców. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne