Nalewka z aronii

Wyrazista nalewka z aronii jest łatwa w przygotowaniu - w zasadzie nie może się nie udać. Warto jednak wykazać się cierpliwością, bo - jak każdy trunek tego typu - lubi długo leżakować.

Dodany przez: arturkowa

nalewka z aronii

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 57 głosów)

Składniki

  • 1kgr aronii
  • 120 liści z drzewa wiśniowego
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 l wody
  • 0,5 l spirytusu

Przygotowanie

  1. Aronię i liście umyć, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Po 10 minutach od zagotowania wrzucić cukier i cukier waniliowy i gotować jeszcze około 10 minut. Na koniec dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i dodać do tego 0,5 l spirytusu, rozlać do butelek. Im dłużej stoi, tym nalewka jest lepsza.
  2. W mojej rodzinie tą nalewkę z aronii uwielbiają wszystkie panie.

Wskazówki

Owoce aronii są dość cierpkie w smaku. Jednym ze sposobów na złagodzenie cierpkości jest mrożenie ich. Umyte owoce należy zapakować do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Nalewka z aronii będzie dzięki temu lepsza - cierpkość nie zdominuje przyjemnego smaku i aromatu trunku.

Komentarz redakcji

Zależnie od przepisu, proporcje owoców do alkoholu bywają różne. Powyższy przepis gwarantuje otrzymanie dość mocnej i bardzo aromatycznej nalewki z aronii.
napoje nalewki nalewka z aronii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze