Nalewka z dzikiej róży

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 2–4 miesiące

Dodany przez: mojegotowanie

Nalewka z dzikiej róży

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 3/4 l czystej wódki
  • 60 dag cukru

Przygotowanie

  1. Owoce dzikiej róży umyć. Ponacinać z jednej strony, usunąć pesteczki, wypłukać i osączyć.
  2. Wrzucić do karafki lub słoja, przesypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by puściły sok.
  3. Po tym czasie wlać wódkę, szczelnie zamknąć naczynie i znów odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać.
  4. Przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować, przenieść w ciemne miejsce. Nalewka powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.
napoje nalewki alkohol.... nalewka dzika róża nalewka z dzikiej róży
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze