Nalewka malinowa

Nalewka z malin - bardzo prosty przepis na nalewkę z malin. Cudownie zamyka aromat lata w butelce.

Dodany przez: Graszka

Nalewka malinowa

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 98 głosów)

Składniki

  • 1 kg malin
  • 0,5 l spirytusu do nalewek
  • 0,4 kg cukru

Przygotowanie

  1. Nalewka z malin. Nie ma to jak nalewka z malin domowego wyrobu. :)
  2. Jak zrobić taki pyszny napój jak  nalewka z malin? Oto przepis:
  3. Maliny należy przebrać i odrzucić nadpsute. Następnie należy umieścić maliny w zakręcanym słoju i zasypać cukrem na 3-4 dni. W tym czasie można obracać słojem, mieszać itp. Najlepiej jeżeli słój postawimy w ciepłym miejscu aby maliny szybciej puściły sok. Uważamy aby owoce nie sfermentowały w innym wypadku trzeba zalać je nieco wcześniej spirytusem. Po kilku dniach zalewamy owoce spirytusu - ja używam gotowego do nalewek 60%. Można też zalewać 96%, ale ten uprzednio należy rozrobić.
  4. Po zalaniu owoców spirytusem odstawiamy słój na 7 dni. Następnie odcedzamy owoce np. przez gazę lub pieluszkę tetrową i przelewamy do przygotowanych wcześniej butelek. Ja wybieram najchętniej 0,5 l. Z takiej porcji owoców i spirytusu wychodzi 1l nalewki.
  5. Opisane butelki odstawiamy na co najmniej trzy miesiące choć im stoją dłużej tym lepiej. Moim zdaniem nalewka z malin jest najlepsza po 6 miesiącach.
  6. Smacznego!
przetwory drinki napoje nalewki maliny alkohol.... nalewka malinowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze